Hlavní obsah
Článek

Mít přehnané nároky, spoustu dotací, nulovou spoluúčast ve veřejných službách a zároveň nízké daně, to dohromady dost dobře nejde. Znovu na to upozornil exministr financí Miroslav Kalousek, který neztrácí naději, že to jednoho dne lidé pochopí.

„Problémem stávajících stran, ať už si říkají levicové, či pravicové, je, že se bojí otevřené a pravdivé diskuse o tom, jaký stát si přejeme a jak nastavíme jeho veřejné služby, tak aby byly ufinancovatelné. Takže je máme dlouhodobě neufinancovatelné, na což doplatíme všichni,“ nechal se slyšet.

Narážel na fakt, že našinci by chtěli, aby se o ně vláda pěkně postarala, zajistila vše potřebné, včetně štědrých sociálních podpor a nejrůznějších dotačních programů, ale pokud možno za to nic nechtěla. Asi nepřekvapí, že daně se nikomu platit nechce, a když už, většina lidí by to nechala na „bohatých“.

„Jsem pro tu první variantu, méně státu, více vlastní odpovědnosti,“ nechal se na síti X slyšet Daniel. „Problém je, že polovina nechce diskutovat a chce vědomě lhát. Dalším úskalím je, že lež je pro mnohé stravitelnější než pravda,“ přidal se Martin.

„Vždyť slyšíme pořád, že veřejné služby budou dlouhodobě neufinancovatelné. Kdo chtěl, tak pochopil již dávno, zbytek nepochopí nikdy. Děsivé je, že je to téměř 50 na 50,“ prohlásila na to konto Věra.

„Jasný jak facka. Jednodušší je ale dělat mrtvého brouka a problém posunout na další vlády,“ nechal se slyšet Lukáš.

4
fotky

Další články

Načítám