Hlavní obsah
Článek

Cestovní kanceláře poslední roky hlásí rekordní tržby a zájem cestovatelů neustává. Poslanecká sněmovna se v tomto ohledu snaží držet krok, a tak se Markéta Pekarová Adamová (40) raduje z jednoho povedeného výletu za druhým. Zaštiťuje se tím, že jde vždy o oblasti, které pro Česko znamenají nevídané možnosti. Nejinak činí i během aktuální tour po jihovýchodní Asii. Jenže i v tomto případě nad přínosem její mise visí velký otazník.

„Tohle přesně má exportní země dělat. Více cest, více kontaktů. Vláda má prodávat zbraně a zboží a má fungovat jako prodloužená ruka byznysu. To se tu děje prostě pořád málo,“ zhodnotil její snažení na síti X jistý Andy. Těch, kdo v cestě po zemích jako Singapur nebo Filipíny spatřují velkou šanci pro Česko, ale není zase tolik, aby mohla být předsedkyně TOP 09 bez výhrad šťastná.

„Cestovka dolní komory za naše peníze má zvláštní cizokrajné destinace. Ekonomický přínos minimální nebo žádný, jak se to děje celá léta,“ vzkázal František. „Opět vládní cestovka,“ přidal se Josef. „Nebylo by lepší jet do Estonska či Finska a nechat se poučit o digitalizaci?“ zeptal se Kasatombo.

„S prezidentem Singapuru Tharmanem Shanmugaratnamem jsem na své pracovní cestě řešila řadu aktuálních témat. Zejména naši pomoc Ukrajině, kterou velmi oceňoval,“ trvá na svém Pekarová Adamová, která se v jedné z nejbohatších zemí světa dojímala nad příběhem Tomáše Bati a jeho odkazu.

Ten poněkud bledne ve světle toho, že tuzemské, potažmo evropské producenty obuvi válcuje konkurence z Číny a jihovýchodní Asie. Nehledě na to, že aktuální road movie šéfky Poslanecké sněmovny připomíná cestu na Tchaj-wan, které se účastnil i předseda Senátu Miloš Vystrčil, další politici a pražští radní. Slibovaly se ekonomické hory a doly, ale skutek jaksi utekl.

Když teď horuje pro Singapur a Filipíny, maluje si budoucnost také velmi růžově. Bohužel při chvále ekonomických tygrů zapomíná na to, že jde často o země s autoritářským režimem, které tak ráda kritizuje. Neměla by měřit všem stejným metrem?

„Dopadne to jako s Tchaj-wanem. Němci budou mít nový fabriky a my zase kulový,“ zavěštil si Josef. Na Pekarové Adamové teď je, aby nejen jeho přesvědčila o opaku. Pokud se tak nestane, šlo jen o další povedený výlet s CK Sněmovna.

3
fotky

Další články

Načítám