Hlavní obsah
Článek

Do Štědrého zbývá ještě pár dní a to je pořád dost času na to upéct vánočku, na které si pochutnávají i prezident Petr Pavel a jeho žena Eva. Šéfkuchař Jakub Nesládek, který na Pražském hradě vaří už deset let, se pochlubil i tajnou přísadou. Tu má doma jistě každý, už s ohledem na přípravu bramborového salátu.

Na dvě vánočky budete potřebovat: 500 gramů hladké mouky na kynutá těsta, 100 gramů cukru krupice, 80 gramů rozpuštěného másla, 1 kávová lžička majonézy (vychytávka), 2 žloutky, 1× sáček sušeného droždí, špetka soli, ¼ litru vlažného mléka, kůra z jednoho citronu, 1× vanilkový cukr, rozinky namočené v rumu, sekané mandle. Na potření: jedno vajíčko a mandlové lupínky

Postup: těsto hněťte asi 10 minut, potom ho nechte kynout zhruba 40 minut na teplém místě, dokud nenabude. Po zapletení nechte ještě chvilku odpočinout, potřete vajíčkem a posypte mandlemi. Pletenec můžete zpevnit špejlemi. Pečte 20-25 minut na 160 stupňů, dokud vánočka nebude krásně zlatá.

„Majonéza není žádná novinka, to už mě naučila moje babička přidávat do buchet, že jsou lepší,“ poznamenala na facebooku Marta. „Do prvorepublikové rodinné se vždy přidávalo sádlo, zhruba jedna polévková lžíce, majonézu jsme nikdy nedávali, ale to je každého věc, každá rodina to má po svém,“ doplnila Vlasta.

Teď už nezbývá než popřát, aby se všem, kdo se rozhodnout ji zkusit, povedla. A jestli si ji před podáváním pocukrují, namažou máslem nebo zvolí raději oblíbený džem, je už jenom na nich. A když by náhodou zbyla, je z vánočky výborná žemlovka. Nebo ji můžete zapéct s vanilkovým krémem a doplnit například mletým mákem či ovocem. Na podobné recepty ale dost možná nedojde, protože vánočka zmizí dřív, než stačí ztvrdnout.

9
fotek

Další články

Načítám