Hlavní obsah
Článek

Leoš Mareš (48) vyráží se svým synem Jakubem (18) skoro každý rok do hor. Loni si prošli slavný Inca Trail, letos se rozhodli vylézt na nejvyšší horu Afriky Kilimandžáro. A povedlo se jim to! Společně se svým podpůrným týmem došli na vrchol 5895 metrů vysoké hory v neděli, tedy v den, kdy Češi vyhráli mistrovství světa v hokeji.

Leoš Mareš nezastíral, že byl pro něj výstup nesmírně náročný. Potýkal se s vysokou nadmořskou výškou, poslední hodiny výstupu výpravu trápil i velký mráz, vítr a mlha. Na vrcholku hory se ale vyjasnilo a nastal čas na vrcholové foto se synem i průvodci. Mareš byl na Kilimandžáru dojatý a rozhodl se svůj výstup věnovat svým dvěma osudovým ženám.

„Myslíte si, že to, že někdo vyleze na nějaký kopec, se dá někomu věnovat? Jestli jo, tak já bych chtěl Kilimandžáro věnovat své manželce, protože mě vždycky podporovala, podporuje a věřím, že bude podporovat. Dala mi nádhernou dceru,“ říkal v dojemném videu Mareš. Nezapomněl ale ani na svou první manželku, která se také jmenuje Monika.

„Ale ještě chci věnovat jednomu člověku tenhle výstup, jestli teda můžu, a to své první manželce, protože mi dala skvělé dva kluky, jeden z nich je tady, druhý je sice doma, ale miluju ho úplně stejně, takže Matěji, myslím na tebe,“ vzkázal z nejvyšší hory Afriky náš nejúspěšnější moderátor.

A s velkou výzvou se přidal i jeho syn Jakub. „Matěji, příště jdeš ty a vezmeš s sebou Alex,“ smáli se s tátou. „Finále se podařilo. Počasí se umoudřilo, mlha se rozplynula, udělalo se jasno a my se díváme na svět z nejvyšší hory v Africe. Není konec, dokud není konec,“ věděl moc dobře Mareš, kterého ještě čekal se synem náročný sestup.

Zatímco Jakub vypadal, že fyzickou námahu zvládá v pohodě, Mareš přiznal, že byl cestou dolů úplně vyřízený. Trápila ho bolest zad i hlavy. Každý krok bolel. Jakmile se ale dostali do nižší nadmořské výšky, všechno se zlepšilo.

Dole dokonce chytili signál a fandili českým hokejistům ve finále mistroství světa v hokeji. Průvodce z Tanzanie tak ze spánku probudil jejich vítězný řev. Leoš Mareš zkrátka na neděli 26. května jen tak nezapomene stejně jako naši zlatí hoši.

Další články

Načítám