Hlavní obsah
Článek

Na olympijských hrách v Paříži startují i dvě boxerky Imane Chelifová z Alžírska a Lin Yu-Ting z Tchaj-wanu, které byly minulý rok diskvalifikovány z mistrovství světa v Dillí kvůli vysoké hladině testosteronu. Navíc neprošly ani testem pohlaví, který umožňuje účast v ženské kategorii.

Prezident Mezinárodní boxerské asociace řekl, že některé testy prokázaly přítomnost „chromozomů XY“, jež jsou charakteristické pro muže. „Odhalili jsme sportovce, kteří se snažili oklamat své kolegy a předstírali, že jsou ženy,“ podotkl.

I přes velkou vlnu nepochopení a kritiky, která se snesla k Mezinárodnímu olympijskému výboru (MOV), jsou prý obě boxerky způsobilé k účasti na hrách, a to včetně lékařských předpisů. Jedním z důvodů jejich povoleného startu ovšem je, že má MOV volnější podmínky pro start, než má Mezinárodní boxerská asociace.

Zápas Alžířanky se uskutečnil ve čtvrtek a byl ukončen Italkou Angelou Cariniovou po 46 sekundách. Po zápase prohlásila, že bojovala s mužem. „Mohl to být můj životní zápas, ale v tu chvíli jsem musela chránit svůj život. Jsem zvyklá na boj, ale takovou ránu jsem ještě nikdy nedostala. Biologicky je to muž,“ řekla mimo jiné podle Mail Online s pláčem na adresu své soupeřky.

Jak se na tuhle situaci dívá uznávaný trenér bojových sportů André Reinders?

„Když se někdo narodí s nějakou hladinou testosteronu, tak u něj probíhají nějaké fyziologické a tělesné změny. Organismus i svaly jsou mužské. Je tam jiná dynamika, tvrdost i rychlost. Srovnávat tyhle boxerky s nadlimitním množstvím mužského hormonu testosteronu s biologickými ženami je za mě něco příšerného a je to vlastně legalizované násilí na ženách. I pro ně je ta situace každopádně hrozná, nemohou za to, že se takto narodily. Na druhou stranu, aby se udrželo nějaké férové prostředí, tak by jim nemělo být umožněno startovat v těchto ženských kategoriích. Je to složitá situace, ale pokud máme nastavené prostředí, kde se jasně rozlišují mužské a ženské sporty, tak by to mělo být dodržováno. Tady byla bohužel ta hranice překročena,“ řekl André Reinders Super.cz.

Další články

Načítám