Hlavní obsah
Článek

Sice má modrou krev, na britský trůn ale nikdy neusedne. Svých práv a povinností vyplývajících z jeho královského původu se vzdal, aby mohl žít normálním životem podle svých pravidel. Princ Harry, jeden z největších rebelů britské královské rodiny, dnes slaví 40. narozeniny. Oslavte je s námi malým kvízem!

Pokud vás ovšem zajímá, zda se princ dočkal blahopřání ke svým kulatinám od otce či staršího bratra, vězte, že král Karel III. na svého syna navzdory pošramoceným rodinným vztahům nezapomněl. Prostřednictvím účtu na síti X mu s královnou Camillou popřáli slovy: „Přejeme vévodovi ze Sussexu vše nejlepší k dnešním narozeninám,“ přičemž v samotném úvodu byl umístěn emotikon narozeninového dortu se svíčkami.

Stručné blahopřání se objevilo v dnešních ranních hodinách na účtu královské rodiny, které spravují lidé z okolí krále a královny. Na profilech jeho bratra prince Williama a princezny Catherine je podle očekávání ticho po pěšině.

1. Začneme něčím jednodušším. V jakém příbuzenském vztahu byl Harry k zesnulé královně Alžbětě II., která Velké Británii vládla déle než 70 let?
2. Pod jakým jménem se princ Harry narodil?
3. V roce 2002 na něj doma prasklo, že má problémy s alkoholem a marihuanou. Jeho otec se tehdy naštval natolik, že ho vzal do „odmašťovny“. Tipnete si, jak dlouho Harry v léčebně setrval?
Foto: Profimedia.cz
4. Ve dvaceti letech se poprvé samostatně coby člen královské rodiny vypravil na první oficiální zahraniční cestu. Kam jeho kroky směřovaly?
5. Je všeobecně známo, že Harryho maminka, princezna Diana tragicky zemřela při autonehodě, když byl Harry ještě dítě. Kolik mu tehdy bylo?
Foto: Profimedia.cz
6. Kdykoli jde Harry na procházku do přírody, provádí pro prince možná trochu nezvyklou činnost. Tušíte jakou?
7. Jeho svatba s herečkou Meghan Markle způsobila v Británii pořádný poprask. Co se lidu, církvi, ale ani členům královské rodiny nelíbilo?
Foto: Profimedia.cz
8. Ač by to ještě před nějakými deseti lety nikdo nečekal, zrzavý divoch přece jen zkrotl a v roce 2019 se stal poprvé (aspoň tedy oficiálně) otcem. S Meghan mají v tuto chvíli dvě děti, chlapečka a holčičku. Vzpomenete si na jejich jména?
9. Titulní stránky novin Harry plnil i tím, že se vzdal svého „členství“ v královské rodině a všech s ním spojených práv i povinností. S Meghan a dětmi se pak odstěhovali do Kalifornie. Tipnete si, v kterém roce se tak stalo?
10. V roce 2023 vydal Harry o své nevděčné pozici v královské rodině knihu. Jak se jmenuje?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Další články

Načítám