Hlavní obsah
Článek

28. září oslavil své osmdesátiny bývalý prezident České republiky Miloš Zeman. Pro jedny uctívaný, pro druhé vysmívaný, ale každopádně politik, který zanechal v dějinách samostatné ČR svou výraznou stopu.

1. Začněme jedním politickým majstrštykem, jenž se mu povedl po parlamentních volbách v roce 1998. Jeho tehdejší strana – ČSSD – volby vyhrála. Se ziskem 32,3 procenta a neochotou ostatních stran s dostatečným počtem mandátů jít s ním do koalice však Miloš Zeman neměl šanci vládu sestavit. Přesto se mu to povedlo, a dokonce všechny pozice ve vládě obsadila jen jeho strana. Jak se smlouva, uzavřená s jeho tehdejším největším a nesmiřitelným politickým soupeřem Václavem Klausem a jeho stranou ODS, jmenovala?
2. „Víte, co to znamená „pussy“ v angličtině? Ku.da. Takže s prominutím, v textech této skupiny je ku.da sem, ku.da tam – opravdu dokonalý případ politického vězně jako vyšitej.“ Ve kterém pořadu jsme mohli zaslechnout tuto větu, která v daný okamžik šokovala nejen moderátora, ale i spoustu lidí, kteří tento výrok také slyšeli a nemohli uvěřit tomu, že z úst prezidenta a v takovou denní dobu ve veřejnoprávním médiu může něco takového zaznít?
3. Miloši Zemanovi se povedlo velmi zpopularizovat jedno do té doby nepříliš známé české slovo – čučkaři. Koho tímto slovem (zřejmě nespravedlivě, jak se později ukázalo) v roce 2018 označil?
Foto: Michaela Feuereislová, Super.cz
4. 9.5.2013 se stal Miloš Zeman nechtěným hlavním hrdinou scénky, kterou odvysílalo mnoho televizních stanic po celém světě, bohužel to však nebyla úplně ta nejlepší reklama pro ČR. O jakou událost, při níž nebyl úplně v nejlepší formě (podle vyjádření Hradu se jednalo o virózu, dle mínění očitých svědků i většiny národa byl „ožralý jak carský důstojník“), se jednalo?
5. 27. ledna 2015 vzbudil Miloš Zeman rozruch svým tvrzením, že jistý český novinář napsal před druhou světovou válkou fejeton s názvem „Hitler je gentleman“. Nikdy však nepředložil jediný důkaz, že tento článek skutečně vyšel a soudy rozhodly, že za toto prohlášení se měl veřejně omluvit. Kterého českého novináře označil za autora tohoto článku?
6. Jednou z věcí, které nelze Miloši Zemanovi upřít, je jeho odvaha. Pravdou je, že se své názory nebál dát najevo ještě v období hluboké totality. Za co nebyl málem připuštěn k maturitě a po nějakou dobu mu nebylo ani umožněno studovat na vysoké škole?
Foto: www.hermina.cz
7. V používání bonmotů, někdy méně, jindy více trefných, nemá Miloš Zeman u nás dlouhodobě konkurenci. O kterém ze svých odpůrců prohlásil toto: „Hovoří-li *** o cti, je to podle mého mínění totéž, jako když prostitutka mluví o panenské bláně. Obojí existuje, ale u jiných.“
8. Za kladnou vlastnost lze považovat, že Miloš Zeman se vyžívá nejen v dělání si legrace a urážení svých oponentů, ale je schopen si udělat legraci i sám ze sebe, což u mnoha jiných politiků není úplnou samozřejmostí. Který z těchto výroků údajně vyšel z jeho úst?
9. Jeden z jeho známých výroků zněl takto: „Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt.“ Při jaké příležitosti toto pronesl?
10. Na co může být Miloš Zeman rozhodně pyšný, je kariéra jeho syna. Syn z prvního manželství David je uznávanou a respektovanou osobností ve svém oboru. O jaký obor se jedná?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Související témata:

Další články

Načítám