Hlavní obsah
Článek

Jako „vyvolený“ Neo z Matrixu se stal Keanu Reeves miláčkem dívek a vzorem chlapců po celém světě. Od té doby ušel v Hollywoodu velký kus cesty, vydělal pořádný balík, ale rozhodně nezpychl. Nejen svým nečitelným výrazem ve tváři, ale i tím, že se vzdává části svých honorářů ve prospěch kolegů či investic „v zájmu filmu“, se řadí mezi největší „podivíny“ filmového průmyslu. Dnes slaví herec s exotickou vizáží šedesátiny. Pojďte je s námi oslavit malým kvízem o jeho filmech i životě!

1. Jméno Keanu působí skoro stejně exoticky jako tvář jeho nositele. Není divu, jeho matka je sice Britka, ale otec pochází z Havaje a má předky z Číny i Portugalska. Tušíte, co jméno Keanu v havajštině znamená?
2. Jeho rodinné zázemí nebylo zrovna nejstabilnější. Rodiče se rozvedli, když byl malý, a s matkou se od té doby stěhoval po světě. Hercův biologický otec Samuel se zatím dostal do křížku se zákonem. Za co skončil za mřížemi?
3. U dětství ještě zůstaneme. Díky matčině práci kostýmní výtvarnice rokenrolových hudebníků se už odmalička vyskytoval ve společnosti hudebních hvězd. Mezi jeho občasné „chůvy“ tak patřil i jeden velmi známý rocker. Tušíte, který „strýček“ hlídal malého Keanua?
4. Nejspíš i toto období přispělo k tomu, že Reeves hraje na baskytaru v kapele. Vzpomenete si na její název?
Foto: Profimedia.cz
5. Stačilo málo a Keanu se vydal úplně jiným profesním směrem. I jeho kanadské občanství trochu napovídá, v čem byl v mládí dobrý. Tipnete si?
6. Za průlomovou roli v jeho kariéře byla považována jedna z hlavních postav filmu Nebezpečná rychlost z roku 1994. Když mu nabídli v přepočtu více než 250 milionů Kč za druhý díl, roli odmítl a vyrazil raději na turné se svou kapelou. Tušíte proč?
Foto: Profimedia.cz
7. Dalším milníkem jeho kariéry byl sci-fi film Matrix z roku 1999. Tam už naštěstí pokračování neodmítl, Matrixy jsou nakonec čtyři a pátý „na cestě“. Vzpomenete si na podtituly tří pokračování?
Foto: Profimedia.cz
8. Matrix, Constantine, John Wick, Nebezpečná rychlost, Johnny Mnemonic... To je jen výběr z Reevesových nejznámějších filmů. Tipnete si, kolika Oscary byl oceněn?
9. Skoro každý herec má na kontě nějaký ten přešlap. Tušíte, za který film dostal Keanu Reeves Zlatou malinu za nejhorší výkon ve vedlejší roli?
10. Jako každý herec má i Keanu Reeves další záliby. Jeden z jeho největších koníčků už ho stál zlomená žebra i vyražené zuby. Čím se baví ve volném čase?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Další články

Načítám