Hlavní obsah
Článek

Poslední červencový den uplynulo už tři čtvrtě století ode dne, co spatřil světlo světa valašský král, Bohuš Stejskal i major Plíšek v jedné osobě – Bolek Polívka. Vyzkoušejte si v našem kvízu, co všechno o tomto (nejen) komediálním herci víte.

1. Že má Bolek Polívka kořeny na Valašsku, to je všeobecně známo. Víte však, které město je jeho rodištěm?
2. Svůj nesporný herecký talent naplno prokázal ve svých sedmadvaceti letech, kdy spolu s Otou Jirákem a Josefem Dvořákem excelovali v krátkém filmu režiséra Jána Roháče. Jak se tento film jmenoval?
3. Honza Dostál zanechá vysokoškolského studia a rozhodne se pro kariéru strojvedoucího. První problémy při plnění tohoto cíle však nastanou už při vstupní lékařské prohlídce, kdy ho lékař zprvu nechce pustit kvůli domnělé barvosleposti. O kterém filmu režisérky Věry Chytilové s Bolkem Polívkou v hlavní roli je řeč?
Foto: Petr Hloušek, Právo
4. Od roku 1987 měl v tehdy ještě Československé televizi svůj pořad, kde kromě něj vystupovali další známí umělci, herci i kouzelníci. Jak se tento pořad, jenž má už přes 50 dílů, jmenuje?
5. Ve kterém filmu hrála jeho maminku Stella Zázvorková a bratra Miroslav Donutil?
6. Bolek Polívka získal dvakrát Českého lva za hlavní mužskou roli. Za které filmy to bylo?
7. Z úst Bolka Polívky jsme mohli slyšet bezpočet vtipných hlášek. Dokázali byste doplnit chybějící slovo do této? „Pro Valachy je *** horší nemoc než AIDS.“
Foto: Michaela Feuereislová
8. Jako mnoho dalších hereckých kolegů i Bolek Polívka propůjčil svůj hlas večerníčkovým postavičkám. Ve kterém z těchto večerníčků jsme mohli jeho hlas slyšet?
9. Bolek Polívka je velmi plodným otcem. Z šesti dětí, které má, se výrazně herecky prosadily zatím dvě. Dcera Anna a syn Vladimír. Víte, kdo jsou jejich maminky?
10. Že umí skvěle sehrát nejen komediální role, které ho proslavily asi nejvíce, ale dokáže zahrát i solidního kriminalistu, přesvědčil všechny v jednom českém krimi seriálu, kde hrál vyšetřovatele majora Václava Plíška. Jak se tento seriál jmenoval?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Související témata:

Další články

Načítám