Hlavní obsah
Článek

Oblíbený herec Zdeněk Žák miluje svou profesi natolik, že si jen těžko připouštěl případné zdravotní problémy. Nemoci přecházel, lékařům se vyhýbal jako čert kříži, na prvním místě měl především divadlo. Není divu, že před časem zkolaboval přímo na jevišti, protože přecházel zápal plic.

Později se u něj objevily mnohem závažnější problémy. A to s ledvinami. Na jevišti zkolaboval v roce 2012 během představení Jakub a jeho pán, myslel si, že má infarkt nebo mrtvici.

„Vylezl jsem na jeviště a najednou se mi zamotala hlava, klekl jsem si, kolegové Bartoška a Heřmánek na mě koukali a lidi si mysleli, že jsem opilej, nemohl jsem se pořádně zvednout, pak jsem odříkal text, odehrál jsem to a odešel. Mezitím Karel Heřmánek volal záchranku, protože mě takhle nikdy neviděl,“ svěřil v pořadu 13. komnata na České televizi Žák.

Přechozený zápal plic nakonec zdárně překonal, ale o zdraví se nadále nestaral. Herec se potýkal s cukrovkou 2. stupně, brzy se přidaly další problémy. „Cítil jsem, že se mnou není něco v pořádku, často jsem spal, byl jsem unavený,“ popisoval Žák s tím, že jednou dokonce usnul a sjel s autem do škarpy.

„Kolaboval jsem a párkrát skončil na transfúzi,“ dodal. Nakonec přibral asi dvacet kilo, protože se jeho tělo zavodňovalo. Záhy se ukázalo, že jeho ledviny jsou nefunkční. Herec proto musí třikrát týdně dojíždět na dialýzu a čeká na transplantaci.

„Ale mám taky určitá léta, takže když tu ledvinu bude potřebovat někdo mladší, tak ať ji má. Já už to na té dialýze vydržím, mladí mají přednost,“ má jasno herec, který se konečně cítí mnohem lépe. „Jsem jako znovuzrozený, dělá mi to dobře,“ uzavřel Žák, který v současnosti hraje ve třech divadlech a má před sebou natáčení filmu.

Další články

Načítám