Hlavní obsah
Článek

V souvislosti s nepovedeným atentátem na amerického kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa se vzpomínalo na pokusy o atentát, které se také naštěstí vůbec nepovedly. Velké štěstí měl mimo jiné i král Karel III. (75), v té době ještě korunní princ Charles.

K incidentu došlo v roce 1994 v Austrálii, když se na Charlese pokusil během jeho projevu v Sydney vystřelit třiadvacetiletý Australan David Kang.

Ten neměl v úmyslu budoucího krále zabít, vystřelil totiž dvě slepé rány ze startovací pistole. To ale nikdo nemohl vědět. Kang se dostal do blízkosti prince, a pokud by pálil ostrými, zřejmě by byl úspěšný.

Bezpečnostní opatření zkrátka selhala, protože k jakémukoliv pokusu o střelbu by vůbec nemělo dojít. Princ se tehdy chystal na projev, když uslyšel zvuk střelby. Až s pár sekundovým zpožděním byl muž zpacifikován, zatímco Charles zachoval ledový klid a vůbec nepanikařil. Vypadal spíše, jak se říká, jako by mu ulétly včely a jen pomalu kráčel pryč od řečnického pultíku. Není divu, že je video z incidentu na internetu stále populární.

Kang tehdy chtěl svou „střelbou“ upozornit na špatné zacházení s kambodžskými žadateli o azyl. Paradoxně vyvázl takřka bez trestu. Za ohrožování násilím dostal 500 hodin veřejně prospěšných prací. Nyní působí jako advokát.

Další články

Načítám