Hlavní obsah
Článek

Prezident Petr Pavel opět potvrdil, že se mezi lidmi těší velké oblibě. Stačilo, aby vyrazil na bohulibou akci do centra Prahy, a málem ucpal Příkopy.

Na místo určení, kde se akce Cihla konala, dorazil společně s ochrankou kolem třetí hodiny. Po chvilce si ho všimli náhodní kolemjdoucí, kteří využili situace přiblížit se hlavě státu a nehnuli se z místa. Každý mu chtěl být co nejblíž a postupně přibývali další a další lidé, a tak bylo na známém pražském bulváru velmi rušno. A to i přes fakt, že metropoli zrovna spalovalo úmorné vedro a okolní ulice byly jako vymetené.

„Míra civilizovanosti společnosti se měří podle toho, jak je schopna postarat se o svoje slabší – v tomto případě o lidi s různou formou fyzického nebo mentálního postižení,“ nechal se slyšet Pavel. Všem, kdo těmto lidem pomáhají začlenit se do normálního života, patří podle něj velký dík.

Hlavu státu na místě oslovili také umělci. Jednak mu zahrál houslista Jaroslav Svěcený, jeden z patronů akce Cihla, svou koláž mu představil vizuální umělec Jiří Macht. Nechybí v ní ani zobrazení hlavy státu, jak na motocyklu veze pejska – a tento motiv tvůrce prezidentovi věnoval i jako obraz.

„Tady si dovoluji předat pana prezidenta, jak jede na motorce,“ podal výtvarník Pavlovi černobílé dílo. „S přilbou,“ doplnil prezident, který připomněl svůj někdejší dopravní přestupek, kdy se nechal nachytat bez helmy. „Krása – a ještě s takovým pěkným parťákem,“ ukázal na psa za svými zády.

Na akci Cihla si našla čas i Eliška Křenková (34). „Právě letos jsem se stala patronkou, kývla jsem moc ráda. Má to smysl pomáhat těm, kdo pomoc nejvíc potřebují,“ nechala se slyšet herečka, která byla ráda i za to, že se opět setkala s prezidentem Pavlem. Naposledy se viděli na filmovém festivalu v Karlových Varech.

Další články

Načítám