Hlavní obsah
Článek

Kuchařka Chili Ta ráda poznává a objevuje nové kultury, ale také zkouší experimentovat s pokrmy, na které by si jen tak někdo netroufl. Nedávno se vrátila z Afriky, odkud si přivezla nejeden zážitek, na který bude dlouho vzpomínat.

„Já jsem šílený experimentátor a někdy za to bohužel i krutě zaplatím. Moje zvědavost je větší než pud sebezáchovy, ráda zkouším, suroviny si beru domů a nejzajímavější věc jsem vyzkoušela na humanitární misi v Keni,“ začala Chili s úsměvem.

„Syrové kravské mléko jsme fermentovali v takové tykvi, které se říká kalabaš. Nadojíš krávu, dřevěnou tykev vytřou popelem a do toho nalijí syrové kravské mléko. Pak se to nechá někde v rohu místnosti fermentovat pět dní. Je to brutálně divoká fermentace a má to svoje rizika, ale můj pud sebezáchovy… Zkusila jsem to a je to opravdu strašně zajímavá chuť. Jako kdybyste jedli popel a jogurt. Je to divoký, něco jiného, než si tady koupíte, a je to krásný zážitek,“ svěřila se Chili Ta Super.cz s tím, že v tomto případě věří i svému mikrobiomu. Avšak riziko nějakých vedlejších účinků je zde vždycky.

„V tomto se spoléhám na svůj silný vietnamský mikrobiom, že mám základ z Vietnamu, kde jsem strávila aspoň pět let, a že mě nic nezabije. Všichni jsme nějakým způsobem trošku onemocněli. Tam je vše na steroidech, jako třeba slunce. I já jsem se tam se svým odstínem spálený karamel brutálně spálila, to se mi nikdy nestalo. Bylo to dost náročné, ale krásné,“ řekla nám k návštěvě Keni.

Co se týče plánů v Česku, tak se těší na stěhování do domečku i nové pracovní projekty.

„Stěhuji se do baráčku na okraji Prahy. Centrum města mě začíná tak trošku unavovat, asi je to vedlejší efekt nějakého zrání a stárnutí. Také se moc se těším na natáčení nového projektu Zpátky do přírody a na podzim mě čeká StarDance tour,“ dodala kuchařka, kterou fanoušci mohou znát i ze zmíněné show Stardance, Survivora nebo MasterChefa.

5
fotek
Související témata:

Další články

Načítám