Hlavní obsah
Článek

Muzikálové představení Anděl Páně se už v původní podobě na prknech Hudebního divadla Karlín neobjeví. Režisér filmu Anděl Páně Jiří Strach totiž divadlo žaluje, protože prý muzikálové představení hraje bez jeho autorského svolení. Soud už dokonce vydal předběžné opatření.

Divadlo s žalobou Stracha nesouhlasí, nakonec se ale rozhodlo pasáže, které se Strachovi nelíbí, z představení vypustit. „Po úspěchu muzikálu Anděl Páně, který uvádí Hudební divadlo v Karlíně, začal pan Jiří Strach tvrdit, že některé části muzikálu kopírují jeho technický scénář k filmu Anděl Páně. Celých 20 let od vzniku filmu nijak nezpochybňoval, že autorkou scénáře k tomuto filmu je paní Lucie Konášová, která je i autorkou libreta muzikálu,“ uvedlo Hudební divadlo Karlín, které se proti Strachovu nároku sice jasně vymezilo, ale raději představení přece jen pozměnilo.

„I když Hudební divadlo v Karlíně nárok pana Jiřího Stracha neuznává, rozhodlo se do soudního vyřešení jeho údajných nároků vypustit jím zpochybněné pasáže a muzikál uvádět v pozměněné podobě,“ stojí dále v prohlášení.

Jiří Strach chtěl prostřednictvím své zastupující agentury Dilia celý spor řešit, divadlo se prý ale až do podání žaloby k ničemu nemělo.

„Znalecký posudek Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění v Praze jasně definoval, že muzikál nese množství jedinečných prvků, které do scénáře vnesl režisér filmu a následně je převedl do filmové podoby. Městský soud v Praze o nárocích Jiřího Stracha nepochybuje. Proto vydal předběžné opatření, kterým zakázal HDK užívat verzi muzikálu, která zásadním způsobem porušuje autorská práva autora,“ informovala agentura Dilia.

„Rádi bychom zdůraznili, že byl k podání žaloby Jiří Strach donucen odmítavým postojem HDK, které zcela rezignovalo na elementární úctu k autorským právům a popřelo jakýkoliv Strachův tvůrčí podíl na předloze muzikálu. Opakovaně jsme na tento fakt zástupce HDK upozorňovali, ti nicméně neprojevili až do podání žaloby, respektive předběžného opatření, sebemenší vůli záležitost řešit. Jelikož je nyní věc v rukou právních zástupců, nebudeme ji více komentovat,“ dodala agentura.

Jiří Strach je na interpretace své slavné pohádky hodně citlivý.

Nedávno vzbudil rozruch svým požadavkem, aby kandidát Pirátů do Evropského parlamentu Mikuláš Ferjenčík stáhl svůj předvolební klip. A navrch chtěl 150 tisíc korun jako pokutu. Video totiž nápadně připomínalo pohádku Anděl Páně. „Katolíci nám protestantům snad nebudou zakazovat volební videa,“ vzkázal tehdy pobaveně politik, kterému nakonec vánoční pohádka beztak nepomohla, protože se do europarlamentu nedostal a jeho strana zažila volební fiasko.

Další články

Načítám