Hlavní obsah
Článek

Byl prvním, kdo dorazil ještě před desátou ráno, než se otevřely brány Divadla Bez zábradlí, aby se rozloučil se svým generačním souputníkem, kolegou a dlouholetým kamarádem Karlem Heřmánkem (†76). Herec Zdeněk Dušek (77) se s ním znal přes 50 let. „Odehráli jsme spolu stovky představení, byl skvělý kamarád, který byl první, kdo mi nezištně pomáhal ze životních srabů,“ řekl Super.cz.

Jejich osudy se střetly v ústeckém Činoherním studiu na začátku 70. let. „To se ani nedá vyprávět. Sešla se tam výborná parta, nic takového jsem už nikdy u divadla nezažil. Bylo to dáno také tím, že se tam dělalo velmi dobré divadlo, protože tam režíroval Ewald Schorm, který jinde pracovat nesměl. Všichni jsme ho milovali a s Karlem si obzvlášť konvenovali,“ vyprávěl Dušek.

Později se potkávali v pražském Divadle Na Zábradlí, kam se většina herců z Ústí nad Labem přesunula. „To už tam byl Karel, Barťák a Pavel Zedníček a já tam přišel jako poslední. Karel byl hodně ctižádostivý a říkal, že musíme něco udělat sami, a ne jen čekat, až s námi někdo něco udělá. Karel Steigerwald tehdy napsal hru jen pro nás dva A tak tě prosím, kníže. Karel to režíroval, premiéra byla vyprodaná, ale asi na pátou reprízu přišlo jen dvacet lidí. Tehdy nechtěl vůbec hrát, ale nakonec to hrál. A dalších sedm let bylo pak pokaždé divadlo vyprodané,“ vyprávěl. Naposledy si spolu zahráli letos v dubnu v Divadle Bez zábradlí v představení Garderobiér.

„A úplně naposledy jsme se sešli na večírku, který pořádal Jiří Bartoška v Karlových Varech. Karel tam byl se svojí ženou Hankou a byl úžasný jako vždycky. Vtipný, veselý, jako pokaždé, když jsme se sešli. Ví bůh, co se stalo, a ten to všechno i vyřeší,“ uzavřel Dušek.

Další články

Načítám