Hlavní obsah
Článek

Když se něco povede, proč se s tím nepochlubit. V případě ministerstva obrany se přitom jednalo o skutečnou pecku. Když šéfka resortu Jana Černochová oznamovala nákup dvou transportních letounů, který odsouhlasila vláda, byla šťastná a náležitě pyšná. Možná proto si ani neuvědomila, že horká novinka přichází v nepříliš vhodný okamžik.

„Další dobrá zpráva pro modernizaci české armády a naši obranyschopnost. Vláda projednala nákup dvou letounů Embraer C-390 Millennium. První letoun budeme mít k dispozici už příští rok. Cena za letouny je srovnatelná nebo lepší díky vyjednávání ministerstva obrany než u spojeneckých zemí. Celková cena je 11,3 mld. Kč bez DPH,“ informovala.

Pro ty, kdo pochybují nad smysluplností tohoto nákupu, záhy doplnila, k čemu se budou letouny hodit. „Umožní přepravu osob a těžkého materiálu na velké vzdálenosti. Zlepší připravenost na evakuace z krizových oblastí. Samozřejmostí je hašení ze vzduchu, transport pacientů, tankování za letu, prodloužení doletu díky přídavným palivovým nádržím i systém vlastní ochrany pro operace v nebezpečném prostředí,“ vyjmenovala Černochová.

Však se její zprávě dostalo vřelého přijetí. „Skvělé! Další kvalitní letadla!“ těší se Michal. „Skvělé. Díky, paní ministryně Černochová,“ přidal Jiří. „Škoda že jen dva a ne čtyři,“ posteskl si Jan. „To je vynikající zpráva,“ přispěl svým názorem Jaroslav.

Objevily se ale i hlasy, že načasování této novinky není zrovna dvakrát šťastné. „Vy jste neviděla, jak Eurostat upravil výsledek našeho rozpočtu za minulý rok? Já jen jestli na to zrovna teď máme?“ zeptal se pochybující Vladimír.

„V den, kdy hlasujete o zvýšení věku odchodu do důchodu, oznamujete utrácení tolika miliard. Vy jste politický sebevrazi,“ myslí si další diskutující na síti X. Faktem je, že pochlubit se nákupem za miliardy v den, kdy se jedná o zvýšení věkové hranice odchodu do důchodu, což je nejen v Česku mimořádně citlivé a třaskavé téma, to vyžaduje hodně silný žaludek a taky sebevědomí.

Další články

Načítám