Hlavní obsah
Článek

Snad nikdo nepochybuje o tom, že krajské a senátní volby skončily pro Piráty velkým debaklem. Předseda strany Ivan Bartoš z toho vyvodil osobní důsledky a rezignoval, podobně jako celé vedení. Lidé jeho volbu vesměs vítají a oceňují, že se k tomu odhodlal. Zároveň vyjadřují pochybnosti o tom, že se po jeho odchodu strana znovu nadechne.

„Vedl jsem Pirátskou stranu bezmála 15 let a od té doby jsme od party dobrovolníků došli až do českého a Evropského parlamentu i do vlády. Naši lidé se vždy snažili ve všech patrech politiky odvádět dobrou práci pro lidi a dodávali reálná zlepšení. Přesto se nám ji opakovaně nepodařilo obrátit ve slušný volební výsledek,“ informoval na síti X.

„I když celostátní preference přisuzují opakovaně Pirátům solidní podporu, série neúspěchů Pirátů v posledních dvou volbách je pro mě osobně velkou ránou a zároveň zprávou, že je potřeba nový vítr ve vedení strany. Proto jsem se rozhodl rezignovat na post předsedy a v nadcházející volbě se o tento post ucházet nebudu,“ doplnil s tím, že končí celé vedení Pirátů.

„Budu s ním jednat o dalším postupu,“ reagoval premiér Petr Fiala. Zatím není jasné, jestli Bartoš zůstane ve vládě coby ministr pro místní rozvoj, ani to, jakou roli budou v budoucnu v koalici hrát.

„Někdy se vedlo, někdy ne. Ale vždycky jste do toho dával všechno. Nikdy jste se nechoval jako papaláš. Jste inteligentní a poctivý člověk; i ti, co Vás nevolili, Vás vesměs respektovali - aspoň já rozhodně ano,“ vzkázal mu neúspěšný prezidentský kandidát Michal Horáček.

„Ivanu Bartošovi ale už nikdy nikdo nevezme, že z nuly a na zelené louce vybudoval politickou sílu, která se podílí na moderní historii země. Stýskat se mi nebude, ale respekt vyjádřit musím,“ nechal se slyšet exministr financí Miroslav Kalousek.

Zatímco politici mu poděkovali za kus práce, který nejen s Piráty udělal, na sítích byli lidé o poznání přímočařejší, zvláště pak na facebooku. „Ještě vezměte Hřiba a bude to super,“ vzkázal mu Jan. „Hurá,“ tleskala Šárka. „Konečně,“ přidal se Standa. „Nějak mi tu chybí, že končí i jako ministr,“ přisadil si Jaroslav. Těch, kdo si do ministra rýpli, bylo víc než dost.

Na síti X byli diskutující o poznání smířlivější a vděčnější. Ocenili zejména pracovitost, nadšení pro věc. „Dospělé a mužné. Držte se!“ napsal Bartošovi David. „To je ale škoda. Doufám, že tohle není konec Pirátů v Čechách,“ vyjádřila se Justyna. „Vzácný závan sebereflexe. Cením. Hodně zdaru,“ nechal se slyšet Haidar. „Velká škoda. Chytrý politik, co mluví srozumitelně,“ komentovala rezignaci Tereza.

„Obávám se, že tohle je začátek konce. Pokud se teď vedení ujme neokomunistická klika, která ve straně bují jak rakovina, tak je s Piráty amen,“ nechal se slyšet Jakub. „Rezignace Bartoše je posledním hřebíčkem do rakve. Můžu mít na něj jakýkoliv názor, ale nedá se mu upřít to, že je z Pirátů jediný, který když mluví, tak je to srozumitelné a má to hlavu a patu,“ doplnil ho svým názorem Oskar.

Další články

Načítám