Hlavní obsah
Článek

Hnutí STAN je stranou starostů. A nadšených houbařů, chtělo by se dodat. Europoslankyně Danuše Nerudová se pravidelně chlubí svými úlovky z lesů na Vysočině, ministr vnitra Vít Rakušan pro změnu aplikoval mykologický příměr na předvolební průzkum. No, moc mu to nevyšlo. Určitě to umí i lépe, což zjistil velmi záhy.

„Zatímco poddoubák vám v říjnu vyroste sám, preference si musíte odpracovat srozumitelnou politikou. A to se nám očividně daří, protože jako jediná z vládních stran se teď můžeme pochlubit rostoucí důvěrou. Díky vám za ni a díky všem starostům v krajích, obcích, Sněmovně i Senátu, kteří k té důvěře svojí prací přispívají,“ pochválil sebe i svůj tým na svém profilu na síti X.

Tentokrát pomineme fakt, že mu lidé vzkazují, že je ještě brzy na to, se plácat po ramenou. Do voleb je podle nich ještě docela daleko. V tomto ohledu by byli přece jen opatrnější a přehnaný optimismus by brzdili. Zaujala je spíš houbařská terminologie, kterou politik poněkud krkolomně narouboval na předvolební průzkum.

„Co je poddoubák, Rakušane, můžeš to definovat?“ zajímal se Alexej. „Poddoubák?“ divil se Pantelis. „Jestli jste nějakým přílepkem náhodou nepřejmenovali flóru, tak u nás ještě žádné douby nerostou. Poddubák,“ smál se Cyboy.

Možná se jedná o krajovou zvláštnost, kterou se pyšní Kolínsko a okolí, kdo ví, každopádně poddoubák nikdo neznal, hřibu dubovému se odjakživa říkalo a říká poddubák. Což je ve finále fuk, pokud vám to tedy neprohraje volby. A zas tak mocné houby našich lesů nejsou.

„Ta vaše důvěra stojí spíše za podpapírák,“ rozštípl to Samuel. Narazil na oblíbené lidové označení v lesích a lukách nepůvodního druhu zavlečeného člověkem, jenž s houbami nemá nic společného.

Jedná se o exkrement opatřený „kloboučkem“ z toaletního papíru. Pokud zůstaneme věrni houbařské terminologii, tento „hřib“ je nejedlý, v chuti odporný, ke sběru se nehodící. V košíku ho rozhodně mít nechcete. Dokonce ani na botách, když na to přijde. Roste nejen v lesích, ale i na loukách a podél cest, rozšířený je na území celého Česka. Daří se mu v nížinách i pahorkatinách, výjimkou není ani v horských oblastech.

6
fotek

Další články

Načítám