Článek
Zdeněk Pohlreich (67) má prý přípravu jídel na štědrovečerní tabuli plně pod svou kontrolou. Na nedávném vyhlášení Mattoni Restaurace roku 2015 před zraky všech přítomných připravil v rekordním čase svůj vyhlášený Vídeňský bramborový salát a hned na místě sklidil od přítomných jedlíků slova obdivu i chvály.
S receptem se obávaný televizní kuchař Pohlreich ochotně pochlubil i nám: „Uvařené brambory oloupu a nakrájím na tenké plátky. Smíchám ocet, olej, cukr, hořčici, sůl a pepř. Šlehám, aby se vše spojilo. Touto zálivkou přeliju ještě teplé brambory. Přidám teplý hovězí vývar, zamíchám a dle potřeby dochutím solí, pepřem či hořčicí. Přidám ještě cibuli a pažitku.“
Právě tento salát připravuje Pohlreich hojně během roku. O svátcích se ale drží tradic. „Mám rád oba druhy salátu. Ten tradiční český s majonézou i ten lehčí, který preferuji, a dá se jíst častěji v průběhu celého roku. Na druhou stranu ani v Čechách už dnes není žádnou novinkou, protože jej u nás připravovali kuchaři a hospodyně už v devatenáctém století,“ řekl Super.cz Pohlreich.
Pokud nelpíte na tradici, můžete si oblíbený bramborový salát Zdeňka Pohlreicha připravit i vy. Tady je recept na dvě porce:
500-600 g malých brambor typu A
150 ml teplého hovězího vývaru
3 lž bílého vinného octa
2 lž rostlinného oleje
1 lž cukru moučka
1 lž hořčice
sůl a čerstvě mletý pepř
3 lž jemně nasekané červené cibule
3 lž nasekané pažitky