Hlavní obsah
Článek

Ministryně obrany Jana Černochová má poslední dobou jedno mrzení za druhým. Nejen Česko se směje její angličtině, do toho si příliš dobře nerozumí ani s náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou, a najít by se toho dalo jistě mnohem víc.

„Bulvár a hejtři opět řeší mou úroveň angličtiny. Když jsem studovala, učili jsme se ruštinu, proto už dlouhá léta poctivě dělám, co mohu, abych i při mém pracovním vytížení dohnala angličtinu. Každé ráno vstávám o hodinu dřív a učím se. S mými zahraničními partnery se, bez problémů, na čtyři oči, domluvím,“ obhajovala se šéfka resortu na síti X poté, co svět obletělo video s jejím projevem v angličtině.

„Oficiální jednání se standardně odehrávají s tlumočením a je to tak správně. Nikdy jsem nikomu nelhala a netvrdila, že mluvím jako rodilý mluvčí. Přistupuji k této věci zcela otevřeně a nic nepředstírám. Hodně mých předchůdců, ministrů i ministryň obrany, nemluvilo anglicky vůbec a nikoho to tady netrápilo. Bič na Černochovou se hodí vždycky, že jo,“ politovala se a jako malé dítě ukázala na ty, kdo byli před ní.

Jako by zapomněla na svá slova, kdy slibovala, že ona to bude dělat jinak. Že na nikoho před ní nebude zbytečně kydat špínu.

„Za každého ministra hovoří jeho práce a výsledky, ne dokonalá výslovnost v angličtině. Ze srdce přeji všem, kteří mě tady teď řeší, aby jejich výslovnost byla vždy dokonalá, na úrovni rodilých mluvčích. Máte rozhodně štěstí, že máte na výuku jazyků talent i čas. Já bohužel nemám ani čas, ani talent, přesto dělám, co můžu,“ doplnila své vyjádření.

Svoje o tom ví i náčelník generálního štábu Karel Řehka, kterému Černochová poslední dobou řádně zatápí. Naposledy mu dala co proto před poslanci. Aby mu bylo jasné, kdo že tady vlastně velí. „V tomto ohledu má moji důvěru a nechť on činí personální věci. Ale já mám personální působnost a pravomoc i vůči vojínovi, pane náčelníku generálního štábu,“ oslovila ho přímo.

„Může se stát i panu náčelníkovi generálního štábu, že bude chtít být ministrem a já mu to přeju. Myslím, že pak situaci bude vidět stejně, jako jsme ji viděli s mými předchůdci. Není možné, aby armáda zasahovala do práce civilní části ministerstva obrany a jejího řízení. Protože je to ministr obrany, který nese za resort odpovědnost,“ zdůraznila ještě Černochová, která si jednou provždy chtěla vyjasnit kompetence. A tedy „sesekat“ Řehku, aby už si do budoucna nevyskakoval.

Zlí jazykové tvrdí, že jí hodně v žaludku leží i jeho soukromý profil na sociální síti. Zatímco její vlastní nevadí. A to i přes fakt, že na něm kolikrát sdílela komentáře, které byly podle mnohých za hranou a později se také v tichosti mazaly…

Další články

Načítám