Hlavní obsah
Článek

V New Yorku proběhla premiéra filmu o životě Céline Dion. Dokument se zabývá různými aspekty jejího života, včetně boje se zákeřnou nemocí. Na premiéře vypadala Céline zdravě a spokojeně. Po projekci se neubránila slzám z dojetí. Fanouškům slíbila pokus o brzký návrat ke koncertování.

Dokumentární snímek režisérky Irene Taylor mapuje nejen zpěvaččinu nemoc. Film s názvem I Am: Celine Dion je prý velmi osobním a hluboce citlivým počinem. Je určen nejen fanouškům, ačkoli pro ně je především, jak tvrdí sama Céline. Ta kvůli syndromu ztuhlosti přestala na léta vystupovat. Nyní se po delší době opět začala objevovat ve společnosti právě kvůli podpoře dokumentu.

„Myslím, že je to film pro každého, kdo se v životě setkal s překážkou, kterou nemůže ovlivnit, a to je podle mě většina uvědomělých lidí,“ sdílela v jednom z premiérových rozhovorů režisérka dokumentu. S mapováním života hudební hvězdy souhlasila původně ve víře, že bude natáčet průběh jejího koncertního turné.

Místo toho na ni čekalo velké překvapení. V té době ji neveřejná informace o dlouhodobém utrpení Céline zaskočila. O to víc však chtěla pomoci zpěvaččin příběh vyprávět, a stát se tak součástí osvěty o náročné nemoci, kterou si Dion dlouhá léta prochází. Svou diagnózu sdílela Céline se světem až nedávno.

Kanadská zpěvačka, která má na kontě nesmrtelný ploužák k filmu Titanic, bojuje už 17 let se vzácným autoimunitním onemocněním. Disociativní porucha hybnosti (SPS) se projevuje ztuhlostí končetin a trupu. Patří k ní ale i silné svalové křeče, nekontrolovatelné pády, často i kompletní ztráta hybnosti. Detailní průběh své nemoci popisuje Céline právě v dokumentu. Poprvé si všimla, že je něco špatně, když jí před koncertem začal zničehonic vynechávat hlas.

Dion si v minulosti prošla i ztrátou svého manžela a manažera Reného Angélila (†73), který ji jako dvanáctiletou objevil a pomohl jí se zviditelnit. Zpěvačka s ním tvořila pár od svých sedmnácti do sedmačtyřiceti let, kdy ji bohužel opustil kvůli rakovině hrtanu. Od té doby Céline hlásá, že už lásku nehledá.

Po zhlédnutí filmu se při závěrečné děkovné řeči zpěvačka rozplakala dojetím. Na premiéru ji doprovázel její nejstarší syn René-Charles Angélil (23), který se po vzoru rodičů stal muzikantem. Celkem má Céline Dion společně se zesnulým mužem tři syny, mladším dvojčatům je 13 let. Dokumentární snímek sklidil na premiéře potlesk vestoje. Film je u nás od 25. června ke zhlédnutí na streamovací platformě Prime Video.

Další články

Načítám