Hlavní obsah
Článek

Kam přijede, tam nám dělá čest. Přesně tak by se podle většiny Čechů daly shrnout státnické návštěvy Petra Pavla. Na oslavách 80. výročí vylodění spojeneckých vojsk v Normandii mu to podle fanoušků navíc obzvláště slušelo. A co teprve když se k němu přitočil Emmanuel Macron.

„Vylodění spojeneckých vojsk v Normandii před 80 lety bylo zásadním okamžikem druhé světové války, který přispěl k porážce nacismu. Jen těžko si můžeme představit, co prožívali a jakou odvahu museli mít všichni, kteří toho chladného červnového rána nastupovali do lodí na britském pobřeží a věděli, že na francouzské straně je čeká masakr,“ prozradil u příležitosti důležitého jubilea.

„Dnes jsme na pláži Omaha vzdali čest památce padlých a odkazu přeživších,“ doplnil.

„Válka se bohužel do Evropy vrátila. A do chladného rána a do nejisté budoucnosti se dnes probudilo i mnoho Ukrajinců a Ukrajinek, kteří stejně jako tehdejší Evropa bojují proti brutální agresi. My musíme vytrvat v jejich podpoře až do takového konce, který Ukrajině přinese svobodu a mír,“ dodal Pavel.

Není náhodou, že během slavnostního ceremoniálu seděl vedle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Pozdravil se ale i s dalšími významnými státníky, včetně americké hlavy státu Joea Bidena.

Fanoušci si ale všimli spíš jeho přátelství s Macronem. „Je skvělé při pohledu na tuto fotku konečně po dlouhé době cítit hrdost na svého prezidenta,“ poznamenala Monika.

„Jak se k němu Macrouš lísá. Pavel je snad jedinej žijící Čech, kterého můžeme do Francie poslat a francouzskej prezident ho bude objímat nad rámec protokolu pokaždý, když se viděj,“ doplnil, poněkud lidově a žoviálně, Michal.

Další články

Načítám