Hlavní obsah
Článek

Supermodelka Elle Macpherson se svěřila, že před sedmi lety potají bojovala s rakovinou prsu. Nyní je prý v remisi, a to i přesto, že odmítla doporučení lékařů, aby podstoupila chemoterapii. O přístupu k nemoci a o tom, jak se jí podařilo s krutou diagnózou popasovat, se rozpovídala ve své nové knize Life, Lessons, and Learning to Trust Yourself.

Australská kráska, která před více než čtyřiceti lety uhranula modelingový průmysl a díky její dokonalé postavě se jí přezdívalo „The Body“, rovněž v rozhovoru pro Woman’s Weekly přiznala, že vyřčení diagnózy pro ni znamenalo šok.

„Byl to šok, bylo to nečekané, bylo to matoucí, bylo to skličující v mnoha ohledech, ale dalo mi to příležitost se opravdu ponořit hluboko do svého vnitřního já, abych našla řešení. Na mně to fungovalo,“ uvedla modelka, která ke své nemoci zaujala holistický přístup, což bylo ovšem nejen v rozporu se 32 lékaři, s nimiž postup léčby konzultovala, ale ani její rodina se s jejím rozhodnutím odmítnout chemoterapii neztotožňovala.

Po lumpektomii, během níž ní byla před sedmi lety odstraněna postižená tkáň z prsu, byl modelce objeven HER2 pozitivní karcinom prsu, načež lékaři Elle doporučili, aby podstoupila mastektomii s ozařováním, chemoterapii, hormonální terapii a rekonstrukci prsou.

Modelka, jež v té době chodila s nechvalně proslulým antivaxerem Andrewem Wakefieldem, se však rozhodla jít proti tradiční formě medicíny a raději zvolila individuální cestu. Elle, která se zároveň jako jediná žena na světě objevila na obálce prestižního plavkového vydání magazínu Sports Illustrated pětkrát, řekla, že meditovala na pláži v Miami a dospěla k závěru, že nechce svou rakovinu léčit léky, ale spíš intuitivním, srdcem vedeným holistickým přístupem.

„Říct ne standardním lékařským postupům byla ta nejtěžší věc, kterou jsem kdy v životě udělala. Ale říct ne vlastnímu přesvědčení by bylo ještě těžší,“ vysvětlila modelka s tím, že chemoterapie a operace jsou podle ní příliš extrémní. Lidé si prý v té době mysleli, že je blázen, ale ona se svým léčebným plánem pokračovala.

Elle si prý na osm měsíců pronajala dům ve Phoenixu v Arizoně, kde se holisticky léčila pod vedením svého praktického lékaře, lékaře vyznávajícího přírodní naturopatickou medicínu, holistického zubaře, osteopata, chiropraktika a dvou terapeutů. Modelka prý v domě zůstala sama a dny trávila tím, že každou minutu soustředila a věnovala svému uzdravení.

Zatímco modelka je nyní v remisi, kterou ona sama nazývá naprostým wellness, její synové Flynn (26) a Cy (21) a bývalý partner Arpad Busson, jenž je otcem jejích synů, měli na její neobvyklý přístup k nemoci smíšené reakce. Mladší syn ji prý plně podporoval, jelikož věří, že chemoterapie je polibkem smrti, ale starší Flynn nebyl s její volbou spokojený vůbec, nakonec ji ale také v jejích rozhodnutích podpořil. Arpad prý rovněž nesouhlasil, ale napsal jí dopis, v němž napsal, jak je hrdý na odvahu, kterou v boji s nemocí prokazuje.

Další články

Načítám