Hlavní obsah
Článek

Úctyhodných 88. let by se 5. října dožil první polistopadový prezident Václav Havel. Jeho manželka Dagmar Havlová mu při té příležitosti věnovala dojemnou vzpomínku, kterou sdílela na sociální síti.

„Krásné narozeniny, můj manželi, 5. října, 88 let,“ sdílela na instagramu bývalá první dáma. Na jejího milovaného chotě pak zavzpomínaly i její hvězdné kamarádky v čele s Evou Holubovou. Ta herečce i jejímu zesnulému choti věnovala obzvláště dojemný vzkaz.

„Dudynku, hodně síly, začíná tvoje smutné roční období. Víš, že Vašek miloval, když se směješ. Krásná vzpomínka, dojemná, srdce pláče, duše se svírá…,“ reagovala na bolestné výročí herečka. Na oblíbeného státníka vzpomněly i Tereza Brodská (56), Leona Machálková (57)Jana Plodková (43).

Narozenin Václava Havla (†75) si všimli i představitelé české politické scény. „Byl jsem mladý, ve všech směrech svobodný. A měl jsem rád svého prezidenta. Přišlo mi to úplně normální. Nebylo v tom nic umělého, podlézavého, žádná falešná adorace,“ napsal na síti X ministr vnitra Vít Rakušan.

„Absolutně jsem tehdy nepočítal s tím, že na dvacet let tenhle pocit ztratím. Že po Havlovi přijde doba, kdy dvě dekády nebudu cítit pýchu, ale často stud a znechucení. Kdy charisma a sílu osobnosti vystřídá sebestřednost a pomstychtivost. Absolutně jsem nepočítal s tím, že se v roce 2024 někteří budou bát přihlásit k odkazu člověka, který nám vrátil svobodu,“ dodal vicepremiér.

„Dnes by Václav Havel oslavil 88. narozeniny. Pane prezidente, děkujeme za všechno,“ nechal se slyšet ministr kultury Martin Baxa.

„Vše nejlepší, pane Vaněk!“ připojili se s přáním Piráti, kteří při té příležitosti vytasili inzerát, který vyšel měsíc před revolucí v Rudém právu. S přáním k narozeninám byl adresován Ferdinandu Vaňkovi, byla k němu připojena fotografie Havla a odpovědného pracovníka kvůli jeho vydání vyhodili.

Další články

Načítám