Hlavní obsah
Článek

Ódy na něj pějí nejen premiér Petr Fiala a prezident Petr Pavel, ale i veřejnost. Jan Lipavský je podle nich ministrem zahraničních věcí, jakého Česko dlouho nemělo. Otázkou je, jak dlouho tomu tak ještě bude. Piráty čeká hlasování o tom, zda po konci Ivana Bartoše odejdou z vlády i zbývající dva ministři.

„Je vás tu 100 tisíc! Vaše podpora je hnací silou mé práce. Českým zájmům a bezpečnosti zůstávám věrný. Česko patří na Západ – a tato slova proměňujeme v činy: sankční zákon, úspěšné předsednictví EU, revize vztahů s Ruskem, podpora Ukrajiny, leadership v NATO,“ pochlubil se na síti X.

Shodou okolností se tak stalo ve chvíli, kdy byl na pracovní cestě v New Yorku a v Česku mezitím neutuchal humbuk kolem odvolání ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše a setrvání pirátských ministrů ve vládě Petra Fialy. Lipavský se nechal slyšet, že v případě svého konce v úřadu by odešel i z řad Pirátů. A to si podle některých lidí dovolil moc! Už v tak zjitřené atmosféře nepomohl ani fakt, že už mu další politické strany nabídly, že může dál pokračovat v jejich barvách.

Spíš než gratulací ke zdolání 100 tisíc sledujících a záplavy díků za dobře odvedenou práci se tak pirátský ministr dočkal hejtů a výčitek. „Věřila jsem vám. Po dnešku jste pro mě skončil. Dobrý ministr, neloajální muž. Jak smutné,“ vpálila mu Petra. „Já vám věřil. Po dnešku už ne. Ivan si to od vás nezasloužil,“ napsal Michal. „Takže vám jde jen o ten post, chápu to dobře? Budete se moct podívat Bartošovi do očí?“ zeptala se Michelle.

„Pokračujte jako nestraník. Jediná správná volba,“ radí Bohumil, který je, stejně jako mnoho dalších, s prací ministra velmi spokojený.

„Pane Lipavský, to musíte do konce volebního období dotáhnout! Klidně i jako nestraník. Přece nemůžeme přijít o tak perfektního ministra zahraničí. Ve vašem případě to ani není o straně, ale o vaší práci a postojích, které držíte,“ nechala se slyšet Madeleine.

„Lidé z vedení Pirátů se aktuálně projevují jako malá děcka neschopná sebereflexe. Přerostl jste jejich úroveň, zvládáte mnohem více než oni, neměli by vás omezovat a brzdit. Nečeká vás nic jednoduchého, ale zvládnete to. Držte se,“ přidal svůj názor Luboš.

„Jste skvělý ministr, byla by škoda o vás přijít,“ nešetřil chválou syn europoslankyně Filip Neruda.

Další články

Načítám