Hlavní obsah
Článek

Noirový thriller Žena v jezeře přinesl herečce Natalii Portman víc, než čekala. Během natáčení, které probíhalo v Baltimoru, mohla blíže prozkoumat svou rodinnou historii. V televizní adaptaci stejnojmenného románu od autorky Laury Lippman ztvárnila hlavní roli. Na premiéře se svěřila se silnými zážitky z natáčení.

V sedmidílném seriálu hraje Portman židovskou ženu v domácnosti jménem Maddie Schwartz. Ta se během šedesátých let minulého století rozhodne opustit manžela a stát se detektivkou. Po přestěhování do převážně černošské čtvrti začne na vlastní pěst vyšetřovat zmizení ženy jménem Cleo Johnson (Moses Ingram). Díky roli se 43letá herečka dozvěděla více o svých kořenech a navštívila místa, kam chodívala její babička.

Na premiéře seriálu se Natalie svěřila magazínu People, v čem pro ni byla role unikátní: „Nerada se srovnávám se svými postavami. Vždy se snažím prozkoumat něco jiného, než čím jsem ve svém skutečném životě, ale v tomto případě to bylo jiné. Mé babičce bylo v 60. letech 40 let a pocházela z židovské komunity v Baltimoru. Mohla jsem tak prozkoumat, jaký mohl být její život, jakým výzvám mohla čelit, jaké pocity ji mohly frustrovat. Bylo opravdu úžasné si to představit.“

„Ve stejnou dobu jsem dělala rodokmen pro maminku k narozeninám, a tak bylo až neuvěřitelné objevit imigrační dokumenty mých praprarodičů, kteří přišli z východní Evropy do Baltimoru. Dokonce jsem i našla záznamy ze sčítání lidu, když v Baltimoru žili, a pak jsem se po těch ulicích sama procházela,“ sdílela dál herečka v rozhovoru.

Její prarodiče z matčiny strany tedy už byli američtí Židé, zatímco prarodiče z otcovy strany byli židovští přistěhovalci do Izraele. Natalie se narodila v Jeruzalémě, a proto má nyní dvojí občanství – izraelské a americké. V minulosti žila s rodinou ve Washingtonu, pak se přestěhovali do Connecticutu a nakonec na Long Island.

„V Baltimoru stojí židovské lahůdkářství, které je otevřené už asi 100 let. Šla jsem tam a říkala jsem si, že sem možná chodila moje prababička. Nikdy jsem neměla takový vztah k místu, protože moje rodina žila každou generaci v jiném městě, někdy i v jiné zemi, takže bylo opravdu zajímavé to spojení pocítit.“

Dramatický mysteriózní seriál dotýkající se otázek rasy, vyznání i emancipace žen v 60. letech v USA začala vysílat Apple TV+ 19. července.

Související témata:
Apple TV
Streamovací služby

Další články

Načítám