Hlavní obsah
Článek

Výsledky nedávných voleb nebyly něčím, co by vláda Petra Fialy mohla slavit. Možná i proto členové kabinetu zasedli a v následujícím roce budou chtít zachránit, co se dá. Jako jeden z prvních se s novým návrhem vytasil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, který přichází s revolucí v podpoře v nezaměstnanosti.

„Rozhýbáme trh práce. Jak? Budeme lidi motivovat, aby se nebáli měnit zaměstnání. Zvýšíme podporu v nezaměstnanosti těm, kdo z práce dobrovolně odejdou a hledají si novou. Dnes mají podporu jen 45 % předchozího příjmu a to řadu lidí silně demotivuje měnit i takovou práci, která jim dlouhodobě nevyhovuje.“

„Navrhuji v prvních dvou měsících bez zaměstnání zvednout podporu z 65 % na 80 % předchozího příjmu. Při dlouhodobé nezaměstnanosti v posledních měsících nároku na podporu ji snížit z 45 % na 40 %. Garance vyšší podpory na začátku a nižší po delší době zajistí jak dostatečný příjem při změně práce, tak je zároveň motivací práci aktivně hledat, což dále podpoříme celkovou revizí dávek,“ doplnil Jurečka, který zároveň odmítl, že by nový návrh podporoval „nemakačenka“ a fluktuanty.

I když by se mohlo zdát, že Češi budou jeho návrh s nadšením oslavovat, opak je pravdou. Stejně jako v případě zvyšování platů politiků a peněz pro první dámu i on pohořel na správném načasování. To je podle řady lidí čistým kalkulem, který nemá s rozhýbáním ekonomiky moc společného.

„Začínají se nám blížit volby, tak budeš rozdávat z cizího? Za vaše čtyři roky bude největší sekyra státního rozpočtu,“ nechal se slyšet Cirda. „Trochu průhledné,“ podivil se Milan. „Volby se blíží,“ přitakal Leoš.

„Tak to jsem nepochopila. K čemu je dobré, aby lidi měnili zaměstnání? Fluktuace rozhýbe trh práce? Náš trh práce, na kterém je nedostatek kvalitních pracovníků? Opravdu si toto vážně myslíte?“ ptala se ministra Hana. „A co kdyby své zaměstnání změnila celá Poslanecká sněmovna?“ zkusil to František, jehož komentář se lidem hodně líbil.

Nalijme si čistého vína, které s ohledem na víru lidoveckého šéfa nemusí být ani mešní. Trh práce potřeboval rozhýbat už před třemi lety, kdy se řešil úplně stejný problém, který s léty „překvapivě“ nezmizel. S tímto návrhem tak Jurečka mohl přijít už v začátcích vládnutí. Nemusel to nechávat na poslední chvíli a čelit teď podezření, že to dělá hlavně proto, aby se udržel u moci.

5
fotek
Související témata:
Podpora v nezaměstnanosti
Volby do Poslanecké sněmovny

Další články

Načítám