Hlavní obsah
Článek

Druhým Čechem, který se měl podívat do vesmíru, měl být Yemi A. D. Projekt byl ale zrušen a slavnému tanečníkovi se tento sen nesplní. Do dějin se tak na této pozici má zapsat Aleš Svoboda, major Armády ČR a český bojový pilot.

„Já teda doufám, že se to zrealizuje. Zatím se stále bavíme v takových obecných rysech a doufám, že se brzo budeme bavit o konkrétním letu. Jsem rád, že tento vládní projekt Česká cesta do vesmíru, má podporu pana premiéra a ministra Kupky, pod kterého tento projekt spadá,“ svěřil se Aleš Super.cz, se kterým jsme si povídali na výstavě v Brně, která nově připomíná, že je to 55 let od doby, kdy člověk poprvé vstoupil na Měsíc.

Na podzim mu tak má začít těžká příprava. „Výcvik má dvě hlavní etapy. Jedna předchází k datu startu. Až se tedy budeme bavit o konkrétním datu, tak zhruba třičtvrtě roku předtím začne ostrá příprava na konkrétní let. Ovšem ta první etapa je všeobecně zaměřená a je to taková část základního výcviku, který je rozdělen do tří dvouměsíčních výcviků a první z nich by měl proběhnout letos v říjnu.“

Dámy, ale pokud si už teď brousíte zoubky, máte smůlu. Aleš má prsten a je to ženáč. Jeho rodinu ale jeho budoucí cesta do vesmíru příliš nestresuje. „Doma už mě trochu znají a vědí, jak to chodí. Jednak lítám v armádě a tímto kosmickým programem je to taková evoluce cesty.“

A on sám se do vesmíru vůbec nebojí. „Opravdu nebojím. Jsem aktivní pilot, takže to, co dělám během lítaní, tak je minimálně na stejné míře rizika, jako bude ten let do vesmíru,“ dodal v našem rozhovoru Aleš Svoboda.

Další články

Načítám