Článek
Ve světě gastronomie se entomofagie, neboli využívání hmyzu jako potraviny, těší čím dál větší přízni. Na světě je přibližně 1500 druhů jedlého hmyzu, který bývá v některých zemích tradiční součástí pokrmů. Ne každý si ale na takový gastro zážitek potrpí, a co je horší, když se do jídla dostane hmyzí kamarád omylem.
V premiérových dílech Prostřeno! se podobný trapas přihodí jedné ze soutěžících. Svým hostům naservíruje slibně vypadající dezert s jahodou, ovšem na jedné z porcí přehlédne červa, který se na ovoci usídlil.
Přestože se hostitelka na upozornění, že je v dezertu jakási „housenka“ ihned rdí a omlouvá, že ovoce před servírováním umývala, dotyčného hosta chuť k jídlu pochopitelně přešla. „Červík sem, červík tam, ale já ho tam prostě nechci. Já si jdu dát dezert a ne červíka,“ nechá se na kamery slyšet lehce vykolejený soutěžící.
Ani v této sezoně Prostřeno nebude nouze o nové gastronomické pojmy. Populární slůvka jako chésekake (cheesecake), gňoči (gnocchi) nebo brusčeta (bruschetta) už asi nikoho nepřekvapí. Tento týden ale potrápí jednoho ze soutěžích výslovnost omáčky ze silného vývaru demi-glace, ze které náhle vznikne slovo demi glejs. Podívejte se v ukázkách.