Hlavní obsah
Článek

Úctyhodných 55 repríz muzikálu Anděl Páně odehrálo Hudební divadlo Karlín, než se ozval režisér Jiří Strach, který oblíbenou hudební scénu obvinil z plagiátorství. Její zástupci a tvůrci populárního kousku se ale brání a nespokojenému filmaři vyslali jasný vzkaz.

„V reakci na předběžné opatření, které nám bylo doručeno, jsme inkriminované pasáže změnili, případně zcela vypustili, muzikál ale v pozměněné podobě hrajeme dál. Máme za to, že jsme pro narovnání sporu učinili maximum,“ řekl Super.cz mluvčí Hudebního divadla Karlín Tomáš Matějovský.

Zároveň odmítl Strachovo tvrzení, že HDK dělají mrtvého brouka a ve věci Anděla Páně se s ním nespojili a odmítají kontakt. „Ředitel divadla Egon Kulhánek se mu snažil dovolat, psal mu také SMS, obojí ale zůstalo bez odezvy,“ doplnil mluvčí. O to větší byl jejich šok, když Strach prostřednictvím agentury Dilia divadlo dal k soudu.

„Budeme se bránit, aktuálně ale čekáme na další vývoj, který bychom do vyřešení nechtěli dál komentovat. Podnikli jsme ale potřebné kroky, které podle nás reflektují to, co Jiří Strach požaduje,“ dodal Matějovský.

„Znalecký posudek Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění v Praze jasně definoval, že muzikál nese množství jedinečných prvků, které do scénáře vnesl režisér filmu,“ uvedl Jiří Barták z agentury Dilia, která Stracha v celé věci zastupuje.

„Není zkrátka pochyb, že původní verze muzikálu Anděl Páně vychází z verze scénáře Jiřího Stracha, nikoli pouze ze scénáře,“ dodal.

Známý režisér se kvůli Andělu Páně pustil do sporu i s Mikulášem Ferjenčíkem, který si na „jeho“ nápadu vystavěl předvolební spot. Ani ten ho ale do Evropského parlamentu nedostal.

Další články

Načítám