Hlavní obsah
Článek

Aktuální nepřízeň počasí, přívaly vody a stoupající hladinu řek i hrozbu povodní s napětím sleduje i Nora Fridrichová (47). V době ničivých záplav v roce 2002 informovala coby reportérka České televize ze zatopené Prahy. A nejen to! S rodinou žije v domě u Vltavy, a tak má k tomu i velmi dobrý důvod.

„Na youtube jsem našla svůj rozhovor s tehdejším primátorem Prahy Igorem Němcem, kde on skutečně hlásil, že situace v metropoli je nadmíru výtečná. Shodou okolností jsme oba teď v České televizi skončili, i když každý z jiného důvodu. Tahle vzpomínka stará 22 let mě teď fakt pobavila,“ zavzpomínala pro Super.cz moderátorka.

„Tehdy jsem byla jednou z těch, kdo byli v terénu, stála jsem na mostě Legií. I ten rozhovor jsem dělala odtud. Bylo to poprvé, co byly tak rozsáhlé povodně v Čechách, na Moravě se to stalo už o pět let dříve,“ doplnila někdejší hvězda pořadu 168 hodin, která i tentokrát vývoj počasí s napětím pozoruje.

„Naše rodina bydlí na břehu Vltavy na severu Prahy, takže aktuální situaci sledujeme velmi pozorně. Koukala jsem, že jezy jsou už obří, tak uvidíme, vody teče fakt hodně,“ zamyslela se Fridrichová.

„K Vltavě to máme pár metrů. Bydlíme v domě, který je starý mnoho století, za tu dobu byl vyplavený mnohokrát. V roce 2002 byl jedním z mála, kterému koukala aspoň střecha. Právě přes ni naši předchůdci stěhovali babičku, zaslechla jsem,“ překvapila moderátorka. S partnerem Robertem Zárubou už mají akční plán pro případ, že by se situace vyhrotila.

„Musíme zabezpečit a vynést hlavně krabičku od tepelného čerpadla,“ řekla nám Nora, která věří, že to nakonec nebude třeba. Dům, v němž s rodinou žije, je navíc řádně pojištěný, a tak je přece jen klidnější.

„Maminkám tady v Šatníku jsem říkala, ať to tu celé vyberou, protože tady všude byla v roce 2002 voda. Věřím tomu, že Praha by teď obstála jinak, protože má funkční protipovodňové zázemí,“ nechala se slyšet. Aktuálně ji nejvíc zaměstnává zmíněný charitativní projekt, který pomáhá matkám samoživitelkám. Sídlo má v Holešovické tržnici, tedy nedaleko Vltavy, a tak i v tomto případě je Fridrichová na pozoru.

Další články

Načítám