Hlavní obsah
Článek

Jako hlava Cornwallského vévodství princ William za první rok vydělal víc než 703 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy. Titul a majetek William zdědil po svém otci Karlu III. po jeho nástupu na britský trůn.

Jako dědic trůnu má princ William nárok na přebytek Cornwallského vévodství a výroční zpráva odhalila, že ten za finanční rok 2023 - 2024, což je první celý rok prince Williama ve funkci vévody z Cornwallu, činí přes třiadvacet milionů liber. Z této částky se pokrývají oficiální, charitativní i soukromé výdaje prince, jeho ženy Kate a jejich tří dětí.

Jako člen britské královské rodiny William nemá běžný příjem. Výdaje celé jeho rodiny pokrývá právě zmíněné vévodství, panství založené v roce 1337 králem Edwardem III. právě za účelem poskytnutí finančních prostředků pro následníky trůnu. Majetky Cornwallského vévodství mají hodnotu přes miliardu dolarů, rozkládají se na 130 tisících akrech ve 23 okresech v Anglii a Walesu a zahrnují půdu, farmy či domy.

Kensingtonský palác také uvedl, že princ zaplatil daň z příjmu, po odečtení oficiálních nákladů. Jak vysoká byla daň, však nezveřejnil.

Další články

Načítám