Hlavní obsah
Článek

Po dlouhém boji se zákeřnou rakovinou zemřela herečka Shannen Doherty (†53), známá především jako Brenda Walsh z kultovního seriálu Beverly Hills 90210. Bylo jí 53 let. Úmrtí potvrdila její kamarádka a publicistka Leslie Sloane.

„S těžkým srdcem potvrzuji úmrtí herečky Shannen Doherty. V sobotu 13. července po mnoha letech prohrála svůj boj s rakovinou. Oddaná dcera, sestra, teta a přítelkyně byla obklopena svými blízkými i svým psem Bowiem. Rodina v tuto chvíli žádá o soukromí, aby mohli v klidu truchlit,“ oznámila Sloane pro People.

Poprvé byla rakovina prsu diagnostikována v roce 2015, dva roky byla v remisi, v roce 2020 ale herečka oznámila, že se nemoc vrátila a bohužel se postupně rozšířila i do mozku a kostí. Svůj boj herečka celou dobu otevřeně sdílela se svými fanoušky na sociálních sítích, za což ji mnozí chválili a vyjadřovali jí podporu, která jí dodávala sílu se s rakovinou dál prát. Nakonec to ale přece jen nestačilo a všemi milovaná Brenda svůj boj prohrála.

Že se blíží konec, tušila Shannen už v lednu, kdy začala veřejně přemýšlet o tom, jak by měl vypadat její pohřeb! „Vím, že ne všichni jsou ke mně upřímní, a ti, kdo svůj zájem jen předstírají, se tam ani nemusí obtěžovat chodit. Konkrétní seznam ale zveřejňovat nebudu, byl by moc dlouhý,“ řekla herečka možná trochu s nadsázkou ve svém podcastu Let’s Be Clear. „Existuje spousta lidí, o nichž si myslím, že by se tam ukázali prostě proto, že usoudí, že je to vhodné, ale já je tam nechci,“ vysvětlila Shannen s tím, že by uvítala své fanoušky, které ji celý život podporovali.

Shannen Maria Doherty se narodila 12. dubna 1971 v americkém Memphisu. Jako herečka debutovala už v deseti letech v seriálu Father Murphy, ve škole byla premiantkou a tak trochu samotářkou. Většinu volného času tedy trávila se svými rodiči. V 80. letech se postupně dostala do povědomí seriálových produkcí, až se jí podařilo objevit po boku Helen Hunt či Winony Ryder. Průlom v její kariéře ale nastal v roce 1990, kdy byla obsazena do dnes již kultovního seriálu Beverly Hills 90210. Jako Brenda Walsh si tehdy 19letá Shannen získala srdce fanoušků po celém světě a její plakáty zdobily pokojíčky pubertálních chlapců po celém světě. Úspěšný seriál se ale po čtyřech letech rozhodla opustit. Podle některých zdrojů ji to zkrátka přestalo bavit a začala dělat naschvály, aby ji vyhodili.

V roce 1998 jí byla nabídnuta role v seriálu Čarodějky, kde vydržela tři roky a své působení ukončila nejspíš dost podobným způsobem jako v Beverly Hills. „Pohádala se snad s každým, s kým mohla,“ řekla o jejím konci v seriálu kolegyně Alyssa Milano. Projekt pokračoval bez Shannen až do roku 2006, ona se zatím vrátila k filmu, v němž už takového úspěchu jako v Beverly Hills nedosáhla. V roce 2019 si svou nejúspěšnější roli ještě zopakovala v pokračování Beverly Hills 90210, které bylo vážně poznamenáno nečekanou smrtí Lukea Perryho (✝52), který v tom roce podlehl následkům mrtvice. Právě tato tragická událost Shannen přesvědčila, že by se projektu přece jen měla zúčastnit.

Za svůj krátký život se Shannen Doherty stihla vdát třikrát. Poprvé řekla ano v roce 1993 Ashleymu Hamiltonovi, synovi herce George Hamiltona. Manželství ale nevydrželo ani rok, už v roce 1994 požádali o rozvod. V roce 2002 se Shannen provdala podruhé, a to za producenta Ricka Salomona, s nímž vydržela jen o pár měsíců déle, manželství nechali anulovat po devíti měsících. V roce 2011 si vzala fotografa Kurta Iswarienka, tentokrát svazek trval o poznání déle, v roce 2023 ale dvojice šokovala oznámením rozvodu, aniž blíže specifikovali důvody. Největší oporou v posledních týdnech života jí tak byla maminka.

Další články

Načítám