Hlavní obsah
Článek

Fotbalistka Kateřina Svitková letos vzbuzuje rozruch mezi diváky na České televizi, kteří si zvykají, že spolukomentuje zápasy na fotbalovém Euru. V jinak ryze mužském sportovním prostředí působí na některé fotbalové fanoušky jako zjevení, jiní naopak tleskají a považují ženskou komentátorku za příjemné zpestření. Zvláště když má k fotbalu co říct.

Kateřina Svitková je čtyřnásobnou Fotbalistkou roku se zkušenostmi z Premier League, kde tři roky hrála za londýnskou Chelsea, nyní hostuje ve své milované Slavii. Navíc patří mezi nejlepší střelkyně ženského fotbalového národního týmu. O fotbale toho ví hodně, ale sportovní komentování je v Česku disciplína, kterou sportovní diváci zahrnují pochvalami i nemilosrdnou kritikou. Posměch v minulosti zažili Pavel Poulíček nebo Václav Tittelbach, v hokeji naopak září Robert Záruba a z expertů z řad sportovců letos diváky bavil bývalý hokejista Jakub Voráček.

To Svitková se zatím musí vyrovnat i s hatery. Někteří si dokonce našli její profil na sociální síti jen proto, aby jí „vynadali“. „Nepříjemnej hlas, nezná jména, neustále opakuje slovo ,skvělý‘ a zbytečně moc mluví, ale bohužel od věci nebo úplné nesmysly. Možná ti jde ženskej fotbal, ale komentování tvoje silná stránka není a nebude. Doufám, že si to uvědomují i lidi z ČT a pošlou tě do pekel, vždyť i na tom Bosákovi je poznat, že se za tebe stydí,“ vpálil jí jeden z haterů na Instagramu.

„Musel jsem si najít tvůj profil, abych ti napsal, že to ,komentování‘ je hrůza a děs. Aby si měla zpětnou vazbu. Jenom kritizuješ a meleš, jak by to měl kdo hrát… hnus. To, že neumíš ani pořádně mluvit, to ti musíme odpustit, protože asi jako jediná ženská u nás o tom dokážeš aspoň chvíli mluvit. Jenom mi ten fotbal kazíš,“ napsal jí další zklamaný divák.

„Než abych komentoval takovým způsobem, tak se na to raději vykašlu. Trošku sebereflexe, když na to nemám, tak na to nemám prostě,“ ozval se další nespokojenec.

Našli se ale i tací, kterým se naopak její komentování fotbalu líbí a zastali se jí. „Vidím, že zde jsou samí experti jak na fotbal, tak i na komentování. Co takhle si sáhnout do svědomí a říci si, zda bych to dokázal taky. Vsadím se, že všichni byste v momentě, kdy ten mikrofon před vás postaví, mlčeli jak ryby. Takže tolerance je evidentně pro vás cizí pojem. Kateřino, držte se a na tyhle ,všeználky‘ nic nedejte. Přeju hodně zdraví a hodně úspěchů,“ pochválil ji divák. „Fotbalu rozumí líp než vy všichni tady a mně se její komentář líbí, takže, Katko, jsi jednička,“ stálo v další pochvale.

Samotná Svitková, která před Eurem glosovala v televizi také zápasy Premier League, přiznává, že se stále učí. Pozici komentátorky bere vážně a na všechny přenosy se pečlivě připravuje.

„Baví mě to strašně moc. Snažím se sledovat co nejvíce, snažím se koukat i na různá videa, co běží internetem, na různé aktuality o hráčích, o týmech, které by mohly být zajímavé a které bych mohla použít ve studiu nebo při komentování,“ řekla v České televizi Svitková.

Ta se nebrání ani dobře míněným radám. „Není samozřejmě žádné překvapení, že nemluvím moc spisovně. Nikdy jsem tak moc nemluvila, ale vím, že když chci vystupovat v televizi, tak je to potřeba. Slyšela jsem i rady, že bych měla zapracovat na intonaci a různých změnách používání hlasu,“ dodala Svitková, kterou ale musí zbožňovat fanoušci fotbalové Slavie. Rivalitu mezi pražskými S totiž patřičně prožívá. „Na Letnou nechodím, nikdo mě tam nedostane,“ vtipkovala nedávno v pořadu Přímák na Sport.cz.

Co říkáte na fotbalovou komentátorku Kateřinu Svitkovou?
Je skvělá, jen tak dál. Její komentáře jsou příjemným zpestřením
60,8 %
Hrůza, vůbec mi tam nesedí, měla by se na to vykašlat
32,2 %
Je mi to jedno, fotbal nesleduju
7 %
Celkem hlasovalo 4820 čtenářů.

Další články

Načítám