Hlavní obsah
Článek

Díky karlovarskému filmovému festivalu už nemusíme na filmové hvězdy vzhlížet pouze prostřednictvím plátna v kině nebo televizní obrazovky. Letošním prvním hostem je Aragorn z Pána prstenů Viggo Mortensen (65).

Ten rozhodně hvězdné manýry nemá, protože odmítl nabízené soukromé letadlo a do Karlových Varů se rozhodl přijet po vlastní ose autem. Je dost možné, že si bude chtít Českou republiku víc prohlédnout. První hercovou manželkou byla totiž zpěvačka punkrockové kapely X Exene Cervenka, z jejíhož jména je zřejmé, že má český původ. Ještě její rodiče se jmenovali Červenkovi. Jedinému Viggovu synovi Henrymu, který mimochodem tátu přesvědčil, aby vzal roli Aragorna, tedy koluje v žilách sice dost naředěná, ale pořád česká krev.

Sám Viggo je velký světoběžník už od dětství. To sice prožil s rodiči v New Yorku, ale poté strávili roky v Jižní Americe, o indiánských kmenech natočil poté i dokument. Žil také v Dánsku, odkud pochází jeho otec. A jeho nynější životní partnerkou je pro změnu Španělka, herečka Ariadna Gil. S tou dorazil i do Karlových Varů, kde ji pugétem květin uvítal ředitel festivalu Jiří Bartoška.

Viggo Mortensen dorazil do města takřka ve stejnou dobu jako Geoffry Rush. Společně se z hotelu Pupp následně přesunuli do nedaleké restaurace, kde se dá vychutnat to nejlepší, co Karlovy Vary nabízejí.

V Karlových Varech bude mít Mortensen bohatý program. Během slavnostního zahájení převezme cenu prezidenta festivalu Jiřího Bartošky. Druhý den představí svůj druhý celovečerní film Až na konec světa, kde nejen hraje jednu z hlavních rolí, ale také ho režíroval. Kromě hraní a režie také píše básně a maluje obrazy. Ty můžete vidět v dalším známém filmu Dokonalá vražda, v němž hrál po boku Michaela DouglaseGwyneth Paltrow. Ztvárnil v něm bohémského malíře a v ateliéru jsou opravdu jeho díla.

Další články

Načítám