Článek
Populární herec a moderátor Aleš Háma (51) má hobby, na které byste ho asi netipovali. Přes rybaření se totiž dostal k myslivosti a stal se z něj lovec. Ulovenou zvěřinu je navíc schopen sám zpracovat i po kulinářské stránce. Od paštik přes základ na omáčky až po guláše či steaky.
"K myslivosti jsem se dostal náhodou. Protože jsem vždycky rybařil, chodil na treky a jezdil na vodu, zajímalo mne dozvídat se o přírodě víc a víc. Jednoho dne jsem se rozhodl, že nejlepší příležitostí, jak se seznámit s českou přírodou, bude adeptský kurz. Vůbec jsem přitom neměl touhu lovit. Až později jsem se v kurzu potkával s kamarády, kteří jsou myslivci a lovci, a ti ve mně postupně loveckou vášeň probudili," vyprávěl Háma, který prý nejraději loví sám.
Stejně jako u golfu, tak ani u lovu podle něj prý neexistuje špatné počasí. "Manželka si kolikrát klepe na hlavu, že přece zvěř, když je tak hnusně, je také zalezlá v úkrytu. Často je to pravda, ale zvěř se musí jít napást, takže stojí za to vyjít i ve velmi odporném počasí," směje se moderátor.
Z lovu ovšem nemá jen příjemné zážitky. "Kupříkladu letos na naháňce popolezl kňour a nebyl to moc příjemný pocit. Naštěstí se to obešlo bez zranění. A na Slovensku ve Velké Fatře to bylo každodenní setkání s medvědem. Byl jsem tam dva roky po sobě a v tom posledním roce jsem za pět dní čtyřikrát potkal medvěda. To je taky poměrně napínavé setkání," vyprávěl.
A protože je Aleš velký gurmet a výborný kuchař, ulovenou zvěř také sám v kuchyni zpracovává. "Zvěřinu jsem se naučil upravovat na více způsobů. Spíše s ní pracovat jako s normálním masem, ne s něčím vzácnějším a výjimečným. Když si ulovím kus, je pro mě nejpodstatnější, aby byl zpracovaný opravdu celý, jak se říká od větrníku až po ocásek, jde-li o vysokou nebo spárkatou zvěř. Mně z ní zbyde opravdu hromádka bílých kostí, protože je všechny vyvařím a maso oberu do paštik. Vývar svařuji na demi glace, abych měl potom ke steakům na omáčky. Pro mě je to velká zábava. Ale musím na to mít čas," popsal.