Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Marie Poledňáková (†81), která v úterý zemřela ve věku 81 let, byla vynikající režisérkou především rodinných filmů. Jeden z jejích filmů odstartoval také hvězdnou kariéru dětské herecké hvězdy Tomáše Holého (†21).

A to ve filmu Jak vytrhnout velrybě stoličku. Stačilo přitom málo a roli nedostal. Marie Poledňáková si ho totiž na konkurzu, kde bylo 140 dětí, málem ani nevšimla, ale nakonec ji zaujal, když se vracel pro zapomenutou čepici, beze slova zůstal stát ve dvěřích a jen gestikuloval. A tak roli nezbedného Vaška nakonec dostal.

Po boku svých filmových rodičů Františka Němce (75) a Jany Preissové (71) zazářil a okamžitě se stal miláčkem národa. Zamilovali si ho i v zahraničí. Film a jeho pokračování Jak dostat tatínka do polepšovny (1978) vysílali s úspěchem ve 35 zemích.

Není divu, že se objevil i v pokračování úspěšné komedie Jak dostat tatínka do polepšovny. Tomáš Holý byl bezprostřední, přirozený a věrohodný. Pamatujete si na scénu z „Velryby“, kde malý Vašek obaluje řízky pro školníka a poslouchá při tom rozhlasovou hru?

Tak ta vznikla zcela spontánně na „první dobrou“. Tomáš se zaposlouchal do vyprávění v rádiu a začal obalovat. Režisérce Poledňákové bylo okamžitě jasné, že scéna zůstane tak, jak je. Velmi dobře také odhadla, že kluka budou diváci milovat.

„Kouzelné bylo, že se neustále pletl. Na jeho brepty jsme přímo čekali. Měl třeba říct, že je někdo ženatý, místo toho řekl vdaný a opravil to na ženatá,“ řekla Poledňáková při jedné příležitosti.

Z Tomášovy „autorské dílny“ pochází také slovo „zašprcnout“, které použil v „Polepšovně“, když se jeho filmovému tatínkovi zaseklo lano. Tomáše měli rádi všichni lidé ve štábu. Ani Jana Preissová nešetřila chválou – řekla, že Tomáš byl úžasně autentický a přirozený a všechny inspiroval. Podle ní byla moudrá i samotná režisérka Marie Poledňáková, když zachovala jeho spontánní reakce, které nebyly ve scénáři. I to ukazuje, jak vynikající byla režisérkou.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám