Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Režisérka Marie Poledňáková (†81) za sebou zanechala celou řadu nezapomenutelných rodinných filmů. K nejúspěšnějším snímkům oblíbené režisérky bezesporu patří S tebou mě baví svět, který diváci v anketě zvolili komedií století.

Kultovní klasiku z roku 1982 máme spojenou s velkými hereckými esy Václavem Postráneckým (†75), Júliem Satinským (†61) a Pavlem Novým (70) v rolích tatínků a Janou Šulcovou (†76), Eliškou Balzerovou (74) a Zdenou Studenkovou (69) v rolích maminek.

Taťkové si chtějí užít pár dnů volna na chalupě v Beskydech, ale maminy zasáhnou a „přibalí“ jim na cestu i děti. Otcům nezbývá, než se podřídit – šok jim ale připraví Albert Horák (J. Satinský), který s sebou musí vzít i ročního syna Matýska. Když ho Pepa Bednář (P. Nový) zahlédne na nádraží s dětskou sedačkou na zádech, komentuje to dnes již klasickou hláškou: „Ježíši Kriste. On jede taky Mates!“

Alkohol na zahřátí

Postavu Alberta přitom původně neměl hrát Satinský. Marie Poledňáková si totiž nebyla jistá, zda při své korpulentní postavě zvládne náročné úkoly v horském terénu. Přesvědčil ji až Václav Postránecký s tím, že Satinský je tou pravou volbou, protože v minulosti externě spolupracoval s Horskou službou ve Vysokých Tatrách. I tak Satinského ve scénách, kde lyžuje, zastupoval vycpaný produkční Jan Balzer.

Během natáčení panovaly velké mrazy, a tak si herci v mezičase pomáhali nějakou tou štamprličkou na zahřátí. Zejména Satinský zaháněl nudu pitím borovičky. Denně klidně vypil celou lahev, do které si kvůli problémům se žaludkem sypal pepř. Přímo na place ale režisérka pití alkoholu zakazovala.

Poledňáková pány každé ráno šacovala, zda u sebe nemají nějakou lahev, protože moc dobře věděla, že jim vodku nosí Horská služba. Herci ji ale převezli tím, že alkohol schovávali do batůžků dětem, které nekontrolovala.

A jak si Poledňáková vybírala dětské herce?

Castingu se zúčastnilo téměř 7 000 dětí. Do užšího výběru se jich nakonec dostalo 450 a režisérka si nakonec vybrala šest nejlepších. Čím ji děti zaujaly? Pepíno (Cyril Křůpala) prý na konkurzu zaujal svou prostořekostí, Dášenku (Zuzana Githeisová) zase vybrali kvůli jejímu pěknému zpěvu a milému úsměvu. Naproti tomu Bertík (Marek Dvořák) se na všechny pořád mračil a natáčet vůbec nechtěl, nakonec ho ale přesvědčili rodiče.

Zajímavé je, že do úlohy malého Matýska hledala režisérka pro jistotu dvojčata, ale nakonec se rozhodla pro ani ne dvouletého Lukáše Pelánka, jenž si z natáčení nic nepamatuje. Každé dítě tehdy dostalo honorář 3 000 Kč. S odstupem času si všechny děti stěžovaly na scénu, ve které se koupaly nahé, protože spolužáci se jim kvůli ní dlouho posmívali.

Reklama

Další články

Načítám