Hlavní obsah
Článek

Bláznivé komedie nejsou jen výsadou Hollywoodu, velmi dobře šly i českým filmařům. Jedním z mnoha důkazů je i snímek Čtyři vraždy stačí, drahoušku (1970), na který se můžete podívat 1. listopadu ve 20.15 h na Televizi Seznam. Natočil ho osvědčený komediální režisér Oldřich Lipský, který se s kolegou Milošem Macourkem podílel i na jeho scénáři.

Námětem byl humoristický román jugoslávského spisovatele Nenada Brixiho Mrtvým vstup zakázán. V titulních rolích vás pobaví Lubomír Lipský (středoškolský učitel George Camel) a Jiřina Bohdalová (energická novinářka Sabrina).

Bratr byl až druhá volba

Režisér Oldřich Lipský chtěl do hlavní úlohy původně obsadit Radka Brzobohatého. Když se ale dozvěděl, že v tom samém roce bude s Jiřinou Bohdalovou točit ještě filmy Pěnička a Paraplíčko a Ucho, rozhodl se oslovit svého bratra Lubomíra.

Mrtvola za každými dveřmi

Hlavní hrdina George Camel je nenápadný středoškolský kantor, který se nevědomky ocitne přímo uprostřed války dvou gangsterských band z Michaga a San Boniga, soupeřících o šek na milión dolarů. K tomu, aby se z něj stala ze dne na den globální celebrita, stačilo málo. Jednoho dne otevřel dveře a vypadla na něj mrtvola. A pak na něj padaly další a další. Všichni, včetně policie, si myslí, že vraždy má na svědomí on. Nesmělý učitel se zároveň ocitá i v hledáčku obou znesvářených gangů.

Sám Camel touží po přízni novinářky Sabriny (Jiřina Bohdalová), která ho ale zpočátku přehlíží jak lány. Jenže jakmile se z něj stane „celebrita“, začne jeho city opětovat. Z dalších postav zmiňme ještě šéfku jedné ze zločineckých band Kate Draxlovou v podání Ivy Janžurové a Camelovu všetečnou bytnou Harringtonovou, kterou hraje Marie Rosůlková.

Můžete se těšit i na spoustu dalších hereckých hvězd, mj. na Stellu Zázvorkovou, Josefa Hlinomaze, Františka Filipovského, Jana Libíčka, Karla Effu či Františka Peterku.

My všichni jsme Gogo

Skvělá crazy komedie hýří vizuálními a formálními nápady i absurdními hláškami, z nichž nejznámější je „My všichni jsme Gogo!“ Pochází ze scény, kdy hlavní hrdina očekává příchod zlotřilého gangstera zvaného Gogo (Josef Hlinomaz), a dá to na vědomí bytné Harringtonové. Ta se pak každého příchozího táže, zda je pan Gogo. Když přichází už několikátý gangster (Jaroslav Moučka), procedí: „My jsme všichni Gogo.“ Paní Harringtonová pak už jen nevěřícně konstatuje: „Netušila jsem, že je to tak běžné příjmení...“

Mistrovský Kája Saudek

K vypointování některých scén filmaři využili i kresby vynikajícího komiksového kreslíře Káji Saudka – podobně jako to čtyři roky předtím udělal režisér Václav Vorlíček ve svém filmu Kdo chce zabít Jessii? I k téhle bláznivé komedii psal scénář Miloš Macourek a se Saudkem si padli do oka. A protože scenárista měl komiksy rád a s výtvarníkovou spoluprací na Jessii byl spokojený, při psaní scénáře Čtyř vražd s jeho účastí už přímo počítal.

Nicméně zatímco v Jessii byl obyčejný český svět infikován postavami a prvky z „amerického“ kresleného seriálu, film Oldřicha Lipského se v rámci komiksové nadsázky odvíjí celý. Za tím vším byla již patrná touha uniknout – alespoň v komediální fikci – nastupující totalitní realitě.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám