Hlavní obsah
Článek

I když její světově nejslavnější rolí je bezesporu Jessica Fletcherová ze seriálu To je vražda, napsala, který se na amerických obrazovkách objevil 30. července 1984, nominace na prestižního Oscara získala už mnohem dříve. A nakonec se Angela Lansbury (†96) stala i anglickou šlechtičnou.

Talent, zděděný po matce, anglické herečce Moyně MacGill, prokázala už v roce 1943, kdy ji jako osmnáctiletou obsadili do slavného hororu Plynové lampy. Z vedlejší role zlé služebné vytvořila mladá herečka tak výraznou postavu, že byla poprvé nominována na Oscara.

Další nominaci si vyslechla o rok později za roli Sibyl v mysteriózním filmu Obraz Doriana Graye. A potřetí měla nejprestižnější filmové ocenění na dosah v roce 1962 za cynickou a panovačnou Eleanoru Shawovou v Mandžuském kandidátovi, která nutí syna, aby zabil prezidenta USA.

Smrt milovaného otce

Nadaná Angličanka se přistěhovala do Ameriky s matkou a dvěma mladšími bratry dvojčaty, když na Londýn začaly padat bomby během 2. světové války. Předtím devítiletým děvčátkem otřásla smrt milovaného otce. Edward Lansbury byl bohatým obchodníkem se dřevem. Dědeček George Lansbury proslul jako jeden za zakladatelů a šéf labouristické strany.

Její matka se ve Státech znovu provdala za pilota bombardéru Franka Fletchera. Pozorným televizním divákům teď jistě dojde spojitost, proč se slavná spisovatelka detektivek jmenuje Fletcherová a je vdovou po válečném pilotovi…

Také Angela absolvovala nejdřív jedno krátké, pouze roční manželství s o 15 let starším Richardem Cromwellem. I když od ní odešel, měli spolu pěkný vztah, až do jeho smrti v roce 1960, kdy podlehl rakovině jater.

Děti jí dělaly starosti

Podruhé se provdala v roce 1949 za herce Petera Shawa, se kterým byla až do jeho smrti v roce 2003. Jejich dvě děti jí nadělaly dost starostí. Syn Anthony propadl tvrdým drogám a trvalo dlouho, než se ze závislosti dostal.

Dcera Deidra se pro změnu vzhlédla v smutně proslulém kultu vraha Charlese Mansona. A také se z této „závislosti“ obtížně léčila. Ač byla jejich máma úspěšnou herečkou, snažila se problémům dětí hodně věnovat. Nakonec se Angele podařilo vše vyřešit a rodinu stmelit.

Anthony se dal na režii (režíroval mimochodem i mnoho epizod seriálu To je vražda, napsala). Deidra se vrhla na provozování restaurace v Los Angeles.

Úspěšný seriál spáchali Američané

To je vražda, napsala podle anglické autorky Agathy Christie napsali Američané. Jessica Fletcherová z Cabot Cove ve státě Main má anglickou maminku i představitelku. Přesto ji Američané milují.

Námětem ke vzniku velmi oblíbeného amerického krimiseriálu z 80. let byl skutečně jeden z detektivních románů Agathy Christie. Když si totiž v roce 1983 scenáristé televizní společnosti CBS lámali hlavu, co nového vymyslet pro zpovykaného amerického diváka, jeden z nich, Peter Fischer, přepínal televizní kanály a hledal inspiraci.

A objevil Margareth Rutherford v roli slečny Marplové ve filmu To je vražda, řekla…, natočeného v roce 1961 podle Agathy Christie. Nápad byl na světě. Obyčejná, milá, ale všetečná ženská z městečka, která se víceméně náhodně stala spisovatelkou detektivek.

Inteligencí, schopností dedukce a smyslem pro detail strčí do kapsy všechny policejní i soukromé detektivy. Vyřeší i ty nejzapeklitější případy a šlape na paty všem rafinovaným zločincům.

Oceněná královnou

Když Lansbury v 57 letech oslovili producenti televizní stanice CBS a nabídli jí roli Jessicy Fletcherové, byla již nejen zkušenou, ale i oceňovanou herečkou. Ostruhy si vysloužila ve filmech Dlouhé horké léto, Pro každého něco, Smrt na Nilu či v Rozbitém zrcadle, ale především na prknech broadwayských divadel.

Zářila hned v několika slavných muzikálech, např. i ve Sweeney Todd (později zfilmovaném s Benem Kingsleym v hlavní roli), za což obdržela čtyři ceny Tony, označované jako divadelní Oscar.

V roce 2013 jí anglická královna udělila šlechtický titul Dáma britského impéria za herecké mistrovství a životní postoje. I ve vysokém věku prohlašovala, že nepomýšlí na to, že by přestala filmovat. „Věřím, že věk nemůže nikoho odradit od práce, kterou má rád,“ říkávala Angela Lansbury.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám