Hlavní obsah
Článek

Na rakvi královny Alžběty II. (†96) bylo umístěno několik artefaktů, z nichž každý měl svou symboliku. Nešlo přitom jen o korunu, žezlo a jablko, ale také květinovou výzdobu a v neposlední řadě ručně psaný vzkaz.

Šlo o osobní rozloučení královnina syna a následníka trůnu, krále Karla III. Kartička s královskou pečetí byla umístěna na věnci a bylo na ní uvedené: „S láskou a oddaností vzpomínáme, Karel R.“ Písmeno R zde značí latinské slovo rex, tedy král.

Věnec byl na přání Karla III. vytvořen z květin a zeleně z pozemků Buckinghamského paláce, Clarence House a Highgrove House. Rovněž na přání krále byl věnec vyrobený udržitelně, pouze z přírodních materiálů. Podstavec byl z mechu a konstrukce z dubových větviček. Obsahoval myrtu, jež byla vypěstována z větvičky z královniny svatební kytice, dalšími použitými květinami byly například pelargonie, růže nebo hortenzie.

Královnu jako takovou pak symbolizovaly korunovační klenoty. Koruna, tzv. The Imperial State Crown, je tvořená 2868 diamanty, 269 perlami, 17 safíry, 11 smaragdy a 4 rubíny a od roku 1953, kdy byla Alžběta II. slavnostně korunována, ji panovnice nosila při nejvýznamnějších státnických příležitostech.

Jablko bylo vyrobeno roku 1661 a zdobí ho drahé kameny a kříž, který má panovníkovi připomínat, že jeho vláda vychází z vlády boží, žezlo pak symbolizuje sílu a vládu a zdobí ho jeden z nejvzácnějších drahých kamenů na světě, diamant Cullinan I, jenž byl vybroušen z největšího bezbarvého diamantu, který byl kdy nalezen.

Královská standarta pak představuje panovníka a Spojené království.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám