Hlavní obsah
Článek

Princezna z Walesu Kate uctila památku zesnulé Alžběty II. (†96) šperkem, který zvolila na poslední rozloučení s královnou. Do Westminsterského opatství dorazila s výrazným perlovým náhrdelníkem z královniny osobní kolekce.

Ten královna Kate poprvé zapůjčila v roce 2017 a na krku jej tehdejší vévodkyně z Cambridge měla také na pohřbu prince Philipa v roce 2021.

Kate byla jako vždy velmi elegantní, „zosobněná důstojnost“, jak to okomentoval britský Daily Mail. Oblékla černý kabátek po kolena, který doplnila kloboukem se závojem a černými lodičkami.

Do opatství dorazila vozem spolu s královnou chotí Camillou a svými staršími dětmi, princem Georgem a princeznou Charlotte.

Obřad začal ve 12 hodin našeho času a trval něco přes hodinu. Poté smuteční procesí vyšlo směrem k Wellingtonově oblouku, tam byla rakev naložena k převozu na hrad Windsor, kde v kapli svatého Jiří proběhne obřad o asi 800 účastnících. Poté proběhnou úkony symbolizující konec panovníkovy vlády. Následně bude královna uložena do královské hrobky.

V půl deváté večer proběhne soukromý obřad pouze pro členy rodiny. Během toho bude královna pohřbena vedle prince Philipa.

Reklama

Další články

Načítám