Hlavní obsah
Článek

Londýn se v pondělí 19. 9. stal místem, na které se upírá pozornost celého světa. Rozloučení s královnou Alžbětou II. (†96) se na místě zúčastní na 2000 pozvaných hostů, další statisíce budou lemovat okolí smutečního průvodu a odhaduje se, že sledovat přenos bude víc než čtyři miliardy diváků.

Mezi pozvanými jsou významní státníci a politické osobnosti z celého světa. Evropskou šlechtu zastupují mj. španělský král Filip VI. a královna Letizia Španělská, dorazil také bývalý král a Alžbětin bratranec Juan Carlos I. Z Monackého knížectví dorazili kníže Albert II. a kněžna Charlene.

Dánská královna Markéta II., která se nyní stala nejdéle vládnoucí žijící evropskou panovnicí ( vládne od 14. ledna 1972), se zúčastní s korunním princem Frederikem. Nechybí ani norský král Harald V., belgický král Filip s královnou Matildou nebo švédský král Karel XVI. Gustav s královnou Silvií.

Rozloučit se s Alžbětou II. dorazil také americký prezident Joe Biden s manželkou Jill, francouzský prezident Emmanuel Macron s manželkou Brigitte či japonský císař Naruhito s císařovnou Masako.

Ve 12:00 našeho času začne státní pohřeb ve Westminsterském opatství. Právě zde se v roce 1947 budoucí královna provdala za lásku svého života, prince Philipa. O šest let později se zde konala i její korunovace.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám