Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Lesník Vilja Dézi, který doprovází hraběte Teleke z Tölöke na strastiplné pouti karpatskými lesy ke Gorcovskému sídlu v komedii Tajemství hradu v Karpatech (1981), a především pak zootechnik Václav Kašpar, který ve filmu Vesničko má středisková (1985) svádí vdanou Janu Turkovou v podání Libuše Šafránkové (†68) – s těmito dvěma filmovými rolemi máme Jana Hartla spojeného nejvíce. O to víc překvapí, že stále mladistvě působící herec oslaví 12. září 70. narozeniny.

Nejen podivíni a nešikové

Tohoto sympaťáka jsme na stříbrném plátně viděli poprvé v roce 1974, kdy si střihl dvě menší role v komediích Jáchyme, hoď ho do stroje! (nový zaměstnanec autoservisu) a Holky z porcelánu (instalatér Tomášek). Nějakou dobu jej pak filmaři obsazovali do rolí podivínských intelektuálů a roztomilých nešiků.

Z pozdějších let si můžeme ještě připomenout jeho houslistu Jana Rošetského v tragikomedii ze zákulisí normalizační hudební agentury Ta naše písnička česká II. (1990) či krejčíka Pinchese Jakuboviče ve filmu Golet v údolí (1995), kde za svůj výkon získal nominaci na Českého lva ve vedlejší roli. V komediálním hororu Otesánek (2000) si zahrál zase zoufalého otce dřevěného monstra.

Kolegyně na něj pěla chválu

Naposledy jsme Jana Hartla viděli na stříbrném plátně v roce 2018 v dramatu Zlatý podraz. V tomto snímku, který vypráví o poválečné československé basketbalové reprezentaci, hrál ministra spravedlnosti.

Jeho filmovou manželku ztvárnila Alena Mihulová (57), která mu po natáčení vysekla velkou poklonu: „Bylo to pro mě úžasné. Poprvé v životě jsem se setkala na natáčení s Honzou Hartlem, do kterého jsem se platonicky zahleděla, už když mi bylo šestnáct. Nikdy dřív jsem ho neviděla osobně.“

Svět malin nezralých

Jan Hartl je sice známý a oblíbený herec, ale o svém soukromí se – na rozdíl od mnoha kolegů a kolegyň – nikde nešíří, a tak toho o něm není moc známo. Ačkoli byl vždycky pohledný, v lásce měl smůlu. „V mládí na něho ženské letěly, ale on byl takový plachý a uzavřený, klasický introvert,“ řekla o něm kolegyně Ivanka Devátá (86).

Říká se, že během studií na DAMU byla Hartlovou velkou láskou Milena Steinmasslová (67), která ho ale nechala kvůli jinému muži. A k vodě ho měla pustit i další kolegyně Veronika Žilková (60), která se prý tehdy bála spojit svůj život s umělcem.

Lásku mu vzala nemoc

Hercovou životní láskou se pak stala lékařka Olga Škopková (†40), se kterou měl dvě děti, Prokopa a Kláru. Pak ale přišla velká rána v podobě zhoubné nemoci, která jeho partnerku postihla. Hartl se o svou milovanou ženu obětavě staral a oba věřili v to nejlepší. Nemoc ale byla silnější a v roce 2007 si vyžádala tu nejvyšší daň. Herec tak zůstal sám i na výchovu obou dětí a uzavřel se před společností. Do svého soukromí si žádné zvědavce nepouští.

S jubilantem Janem Hartlem se můžeme stále setkávat na divadelních prknech, konkrétně v Národním divadle v inscenaci Audience u královny. Hraje v ní komorníka královny Alžběty II. v podání Ivy Janžurové (81). Oblíbený herec účinkuje také ve třech představeních v Divadle Viola. Ke kulatinám mu přejeme vše nejlepší, a především hodně dalších dobrých rolí.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám