Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Královna Alžběta II (†96). se až do téměř poslední chvíle věnovala pracovním povinnostem a sloužila vlasti. A to i přesto, že řadu společenských akcí v posledních měsících rušila a šetřila se.

Ještě v úterý na skotském zámku Balmoral přijala rezignaci britského premiéra Borise Johnsona. Už to ale bylo neobvyklé, protože je tradicí, že rezignace premiéra a přijímání nového se vždy konala v Buckinghamském paláci. Ještě ten samý den královna jmenovala britskou premiérku Liz Truss. Panovnice sice působila křehkým dojmem, což bylo vzhledem k vysokému věku pochopitelné, ale i tak před fotografy vykouzlila svůj typický úsměv.

Nic nenasvědčovalo tomu, že se blíží královnin odchod. Hned druhý den ale bylo odloženo zasedání královniny rady. Alžběta II. měla na doporučení lékařů odpočívat. Ve čtvrtek ale přišel zlom. Buckinghamský palác vydal prohlášení, že se královně přitížilo a zůstává pod lékařským dozorem.

Na Balmoral se ale kvapně začala sjíždět celá královská rodina, což nevěstilo nic dobrého. Jako první přijeli princ Charles (75) s manželkou Camillou (76) a princezna Anne. Později dorazili i princ William (41) a další královnini potomci. Jako poslední, v době, kdy už bylo oznámeno královnino úmrtí, přijel na Balmoral i princ Harry (39), který je momentálně s manželkou Meghan ve Velké Británii.

„Královna zemřela pokojně v Balmoralu dnes odpoledne,“ stálo pak ve stručném večerním prohlášení. Novým králem se stal princ Charles, který ponese jméno Charles III. Ten se s chotí Camillou v pátek přesune do Londýna, kde ho čeká setkání s premiérkou Liz Truss. Večer pak pronese svůj první projev k národu.

Alžběta II. vládla neuvěřitelných 70 let, a byla tak nejdéle vládnoucí britskou panovnicí v historii. Britskou královnou se stala už v 25 letech po smrti svého otce Jiřího VI. dne 6. února 1952.

Reklama

Další články

Načítám