Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Nejtemnější obavy lékařů se bohužel naplnily. Britská královna Alžběta II. (†96) zemřela ve věku 96 let. Oznámil to Buckinghamský palác. Novým britským králem je její syn Charles.

"Královna zemřela pokojně v Balmoralu dnes odpoledne," stojí v prohlášení. "Král a královna choť zůstanou dnes večer v Balmoralu a zítra se vrátí do Londýna."

Do skotského sídla se sjely také všechny královniny děti a dále princ William. Jeho bratr princ Harry je dle zpráv na cestě.

Ve čtvrtek Buckinghamský palác vydal zprávu, že se královně přitížilo a zůstává pod lékařským dozorem. Houževnatou panovnici zmohly úterní povinnosti, mimo jiné se setkala i s novou britskou premiérkou Liz Truss.

Zprávu doprovázely informace, že za královnou, která setrvávala ve skotském sídle Balmoral, zamířili příbuzní, jmenovitě princ Charles s manželkou Camillou a princ William, později i její další potomci a vnoučata.

Alžběta II. vládla neuvěřitelných 70 let a byla tak nejdéle vládnoucí britskou panovnicí v historii. Britskou královnou se stala už v 25 letech po smrti svého otce Jiřího VI. dne 6. února 1952.

V roce 1947 se provdala za prince Philipa, pozdějšího vévodu z Edinburghu. S ním měla děti Charlese, Anne, Andrewa a Edwarda. Její manžel zemřel 9. dubna 2021 ve věku nedožitých 100 let. V době své smrti byla Alžběta také dvacetinásobnou prababičkou.

Letos oslavila platinové jubileum, tedy 70 let od usednutí na britský trůn. „Když se dívám vpřed s pocitem naděje a optimismu na rok svého platinového jubilea, připomínám si, za kolik můžeme být vděční. V těchto posledních sedmi desetiletích došlo k mimořádnému sociálnímu, technologickému a kulturnímu pokroku, který přinesl užitek nám všem. A jsem přesvědčena, že budoucnost nabídne podobné příležitosti nám, a zejména mladším generacím ve Spojeném království a v celém Commonwealthu,“ prohlásila ke svému výročí.

Po královně je prvním následníkem trůnu její prvorozený syn Princ Charles. Po něm pak jeho syn William, třetím Williamův syn George.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám