Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Byl okouzlující, melancholický, romantický… „Rozhodně nepatřil do tohoto století,“ řekla o Petru Novákovi (6. 9. 1945-19. 8. 1997) jeho manželka Eva Jakoubková (†53). Na tom se shodli všichni lidé, kteří ho znali – noblesní zpěvák se hodil spíš do dob hrdinů rytířských balad a eposů. Jako dvorný muž považoval políbení ruky dámě za samozřejmost a se svou poetickou duší by hravě strčil do kapsy i většinu středověkých trubadúrů.

Jeho písně milujeme dodnes

Já budu chodit po špičkách, Povídej, Náhrobní kámen, Klaunova zpověď, Pokoj č. 26, Co je to láska, Hvězdičko blýskavá – jeho největší hity známe všichni a dodnes se hrají u táboráků. Však také spolupracoval s těmi nejlepšími textaři, zejména s Ivem Plickou (75). Během kariéry mu ale texty napsali i Zdeněk Rytíř (†69), Petr Janda (80) či Jiří Suchý (90).

Novákův romantický, vysoko položený hlas dojímal, uváděl do láskyplné nálady, stejně tak však uměl rozehrát struny smutku. Hudební publicista Jiří Černý (86) o něm prohlásil: „Z Petra Nováka zpívala láska.“ Ačkoli zpěvák nepatřil k vyhlášeným krasavcům, o přízeň dam neměl nikdy nouzi. Velkou část života ale prožil u své matky a oženil se na svou dobu poměrně pozdě – až v 39 letech.

Rozvod jen naoko

V září 1984 si vzal za ženu jednu z nejkrásnějších českých hereček Evu Jakoubkovou. Po třech letech bohémského soužití se ale oficiálně rozvedli, protože Novák nechtěl přijít o druhý byt v centru Prahy, a dál spolu žili na psí knížku. Soužití muselo být dost komplikované, protože s Jakoubkovou se o jejich společnou domácnost „dělili“ i hereččini nejrůznější kamarádi a kamarádky, ale Petr Novák byl tolerantní člověk a dokázal se přizpůsobit.

Z mazánka rebelem

Novák byl synem právníka a vychovávala ho hlavně maminka s babičkou. A tak ho kamarádi v dětství vnímali spíš jako mazánka, kterému doma říkali „Petříku“. Je docela dobře možné, že Novák se chtěl z této škatulky vymanit a začal se chovat jako rebel – už například tím, že nedokončil gymnázium.

Hrůzná byla později i jeho životospráva, ke které patřilo téměř výhradně pivo a cigarety. Dnes by se řeklo, že měl mentální anorexii, protože na jídlo se prakticky nedokázal podívat. Typická pro něj byla i velmi štíhlá, skoro až vychrtlá figura. Nakonec při výšce 190 cm vážil jen 60 kg.

Místo rohlíčku pivečko

Novákovi kolegové z kapely vyprávěli, že na šňůrách se vymlouval, že na hotelové snídaně nemá chuť, protože je zvyklý dávat si čerstvý rohlíček a „kakaíčko“. A když mu to v jednom hotelu nabídli, stejně si dal pivo.

U oběda se třeba jednou zkusil pustit do guláše se dvěma knedlíky, ale jedl ho prý dvě a půl hodiny, ovšem za stejnou dobu vypil čtrnáct piv! Kouřil také šedesát cigaret denně, a tak není divu, že mu tělo postupně začalo vypovídat službu. Eva Jakoubková mu v tomto směru bohužel nebyla oporou. Naopak, v pití s ním držela krok.

Propili se k smrti

„Něžný bigbíťák“ zemřel ve spánku před 25 lety. Příčinou smrti byl srdeční kolaps a celkové vyčerpání organismu. Evu Jakoubkovou jeho smrt zdrtila, ale k rozumu ji nepřivedla. Naopak, začala pít ještě víc a svého osudového muže přežila o pouhých osm let.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám