Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Ve věku 89 let zemřela herečka, zpěvačka a tanečnice Nichelle Nichols proslulá především díky seriálu Star Trek, kde ztvárnila postavu krásné komunikační důstojnice Nyoty Uhury. Její úmrtí potvrdil její syn Kyle Johnson na sociální síti. Uvedl, že se tak stalo z přirozených příčin.

„Její život byl dobře prožitý a jako takový je vzorem pro nás všechny,“ napsal mj. na rozloučenou se svou maminkou, a zároveň požádal o respektování soukromí rodiny.

Rodačka z Illinois se dokázala prosadit ve filmovém průmyslu ještě v době, kdy to afroameričtí herci neměli snadné. V její roli ji dokonce podporoval i zřejmě nejvýznamnější vůdce afroamerického hnutí za občanská práva Martin Luther King, jenž byl údajně velkým fanouškem seriálu.

Když herečka chtěla po první sezóně ze seriálu odejít, přemluvil ji prý právě King, aby zůstala. Podle něj její postava představovala budoucnost větší rasové harmonie a spolupráce.

Její role se zároveň vepsala do dějin, když v jednom z dílů z roku 1968 políbila kapitána Kirka. Jednalo se o první polibek afroamerické ženy a bílého muže na filmovém plátně a ve své době se jednalo ve Spojených státech o velmi kontroverzní záležitost.

Reklama

Další články

Načítám