Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Kultovní seriál Sanitka z roku 1984, o němž se říkalo, že co do úspěšnosti předčil Nemocnici na kraji města, vyniká i působivou hudbou. Závěrečná píseň Můj čas v podání tria Zagorová, Hložek a Kotvald se stala hitem, který si broukají celé generace.

Během první covidové vlny ho pouštěli DJ na sídlištích jako poděkování zdravotníkům a záchranářům a lidé jim z oken tleskali. Hudbu k celému populárnímu seriálu i Můj čas, text napsal Zdeněk Borovec (†69), mají na svědomí Pavel Růžička a Petr Dvořák, leckde mylně zaměňovaní za Pavla a Petra Ormovy.

Skládali písničky pro Gotta

Přitom Supraphon ji nechtěl vydat na desce. Všechny texty musely tehdy projít cenzurou. „Měli námitky vůči sloganu, kde Zdeněk Borovec napsal: Příteli, chvátej, S.O.S. Prý vyzýváme Američany, aby nás zachránili před okupací. Naštěstí dobrá duše Supraphonu, pan Jiří Vinařický, jim řekl, ať neblbnou a singl vyšel,“ prozradil Super.cz Pavel Růžička (72).

Jména těchto dvou hudebníků laikům moc neříkají, ale starali se i o všechny projekty Karla Gotta od 90. let do jeho smrti. „Dělali jsme mu kompletní servis, produkci, nahrávali jsme vše u nás ve studiu, podíleli se na jeho věcech i jako muzikanti. Napsali jsme mu několik písniček i pro německý trh, které vyšly v produkci Universum,“ říká Růžička.

Co je ORM

Muzikanti vystupující pod pseudonymem ORM, co se nemá ani skloňovat, který používají od 80. let, kdy zatoužili po něčem exotickém a vyjadřujícím jejich produkci, se dali dohromady během střední školy. Oba mají strojní průmyslovku, i když ji každý studoval jinde.

„Problematická byla 70. léta, v době normalizace naše napůl bluesová, jazzová a funky hudba vadila. Tak jsme se na dva roky rozešli. Petr odjel do zahraničí hrát po nočních klubech, barech, aby vydělal nějaké peníze a pořídil si pořádné nástroje,“ vypráví Růžička.

Ten víc jak 4 roky působil coby kytarista u Josefa Laufera v kapele Golem, jejíž název vymysleli. Petr Dvořák (72) po návratu vystupoval se sourozenci Ulrychlovými, v kapele Evy Pilarové a s Lauferem. „Začali jsme vydávat desky pro různé interprety. Dvě pro Kamélie měly obrovský úspěch v celém východním bloku.“

Pár fíglů uspělo víc

A jak se dostali k Sanitce, kterou vysílá Nova v neděli odpoledne a ve středu večer na Nova Gold? „Nabídka přišla od režiséra Jiřího Adamce, pro kterého jsme dělali po hudební stránce několik televizních inscenací. Požádal nás, ať mu napíšeme hit. Domluvili jsme se, že ho bude zpívat Zagorová s Kotvaldem a Hložkem, tehdy velice populární trio.“

S Adamcem spolupracovali i na dalším úspěšném seriálu Pojišťovna štěstí. „Tu vysílala Nova a původně měla mít 13 dílů, nakonec z toho vylezlo 73. Dělali jsme nejen hudbu, míchali ji, ale i kompletní zvukovou postprodukci. V našem studiu pak i ruchy.“

Dvojice ORM má však ještě úspěšnější hit než Můj čas. Pro kapelu Lucie složila hudbu k písni Pár fíglů z roku 1988. Dnes známou jako Šrouby do hlavy. „Rádia ji pouští pořád, kdykoliv kapela vystupuje, vždycky ji dá. Při koncertu v O2 aréně to s nimi zpívala celá hala. Což nás potěšilo, netušili jsme, že je mezi lidmi tak populární,“ řekl Super.cz Pavel Růžička.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám