Hlavní obsah
Článek

Často reprízovaný film z roku 1980 se vyplatí vidět nejen kvůli neopakovatelnému Vladimíru Menšíkovi (†58) v hlavní roli, ale i z výchovných důvodů. Pokud si jako rodiče myslíte, že víte nejlépe, co vaši dospělí potomci potřebují, možná by vám komedie Půl domu bez ženicha (1980) mohla posloužit jako varovný příklad.

Umanutý otec Franc (V. Menšík) si myslí, že má patent na rozum, a všichni proto vždycky skáčou, jak píská. A teď si umyslel, že svým dvěma dcerám na vdávání postaví vilu jako hrad, kterou jim budou závidět všichni sousedé v Rezkovicích.

Na stavbě zaměstná nejen manželku (Blažena Holišová †80) a obě dcery, ale i jejich nápadníky. Vůbec přitom nevnímá, že všechny kolem sebe tyranizuje a vnucuje jim svoje představy, včetně „tuplované“ svatby. V rolích hrdinových dcer se představily Veronika Freimanová (66) a Marta Malá (68), jejich nápadníky ztvárnili Václav Vydra (66) a Ivan Vyskočil (75).

Co nabíjelo Menšíka

Když se to vezme kolem a kolem, režisér Hynek Bočan (84) natočil vlastně hořkou komedii, protože o tíživé momenty není v jeho filmu nouze. Trochu v ní tepe i socialistický materialismus, který ale přetrval do dnešní doby. Václav Vydra, který si ve snímku odbyl svou první větší filmovou roli, na natáčení vzpomíná rád a dodnes si vybavuje hlavně zážitky s Vladimírem Menšíkem.

Ten si prý vždycky o přestávce píchnul injekci a pak seděl, vyprávěl své historky a bavil všechny lidi kolem sebe. „On se tím vlastně nabíjel,“ vyprávěl později Vydra s tím, že nad vodou držel Menšíka právě smích kolegů.

Nešlo to přes protekci!

Režisér Bočan do filmu obsadil i Vydrovu maminku Danu Medřickou (†62). Před kamerou se tenkrát se synem setkala poprvé a také naposledy. Tehdy 24letý Vydra měl z její přítomnosti zpočátku trému, ale postupně se otrkal.

Jeho filmovou matku si zahrála Květa Fialová (†88), která později prozradila, jak se během natáčení cítila Medřická: „Když Dana zrovna netočila, šla vždy Vaška zkontrolovat, jak mu to jde. Měla hlavně strach z toho, aby se nedostala do řečí, že třeba synovi sehnala roli přes protekci.”

Mluviti stříbro…

Kdo ví, jak na natáčení vzpomínal herec Karel Augusta (†62), který si ve filmu zahrál vesničana Čížka zvaného Zub. Herec se jednoho večera vypravil do místní hospody, kde popil se štamgasty. Jenže s přibývajícím alkoholem se nad ně začal povyšovat, a tak od nich nakonec dostal nakládačku.

Kolegové se o tomto incidentu dozvěděli až mnohem později z jiných zdrojů, protože Augusta si ten večer přihnul tak, že si druhý den nic nepamatoval. Těžko říct, zda tento incident pro něj byl i poučením, že je lepší „mluviti stříbro, mlčeti zlato“.

V dalších rolích se představili mj. Josef Somr (88), Jan Kraus (68), Oldřich Velen (†91), Hana Vávrová-Heřmánková (59) či Jitka Zelenohorská (75). Točilo se v Praze a také v Příbrami, kde stojí „vila Francových“. Herci strávili na place asi měsíc. Na konci filmu zazní Ospalé ráno, jehož autorem je Ladislav Štaidl (†75).

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám